Završena je skupna faza Lige šampiona

Vrijeme:5 min, 20 sec

 

Jesenji dio Lige šampiona je završen, i dobili smo šesnaest timova koji će nastaviti natjecanje na proleće. Pored njih, osam timova će imati priliku natjecati se u Ligi Europe dok će svi oni koji su završili na četvrtom mjestu u svojim skupinama morati se zadovoljiti samo skupnom fazom, i svoju šansu čekati sljedeće godine.

Manchester United – novo razočaranje

U skupini A se dogodilo i možda najveće iznenađenje prve faze Lige šampiona. Bayern iz Munchena je sigurnim igrama osvojio prvo mjesto, a kolo prije kraja su se za drugu poziciju borila sva tri druga tima. Manchester United je promjenljivim igrama doveo svoju poziciju oko prolaska u pitanje, a samo djelomice je ovisio od toga što će uraditi u utakmici protiv Bayerna kod kuće. Uz to su se morali nadati da Kopenhagen neće pobjediti Galatasaray kako bi na kraju ipak mogli proći u drugu fazu. No, dogodilo se baš ono što su najmanje očekivali. Bayern ih je pobjedio na “Old Traffordu” rezultatom 1:0, a Kopenhagen je istim rezultatom slavio protiv Galatasaraya. To je značilo da Danci prolaze kao drugi iz ove skupine, a da Galatasaray ide u Ligu Europe. Manchester United je završio na četvrtom mjestu, i na taj način još jedanput razočarao sve svoje navijače. Igre koje ove godine njegovi igrači prikazuju su u najmanju ruku problematične. No, i pored toga se nalazi pri vrhu Premijer lige, ali u Ligi šampiona nisu imali puno vremena i snage za popravni tako da su ovogodišnju sezonu završili već u ovom trenutku.

Iz skupine B u drugu fazu natjecanja idu Arsenal i Eindhovena. Engleski tim je prilično sigurnim igrama došao bez većih problema do prvog mjesta u skupini koja mu je bila prilično naklonjena s obzirom na jačinu timova. Ono što ovdje predstavlja određeno iznenađenje, a u čemu se slažu i mnogi na sportskom klađenju su vrlo loše igre Seville koja se nije uspjela domoći ni trećeg mjesta, i tako pokušati još jedanput doći do trofeja u Ligi Europe. Španjolska ekipa ove sezone igra prilično slabo, ne stoji dobro ni u španjolskom prvenstvu, a čak ni prilično izjednačeni timovi u njihovoj skupini u Ligi šampiona nisu im mogli pomoći da prođu u narednu fazu. Iz ove skupine će kao trećeplasirani tim koji će ići u Ligu Evrope biti francuski Lens.

Real Madrid – maksimalan učinak

U grupi C Real iz Madrida nije imao većih problema sa svojim rivalima. Izuzetno dominantno je osvojio prvo mjesto sa svih šest pobjeda iako se u nekoliko utakmica činilo da neće stići do sva tri boda. Napoli ove godine nije mogao biti ravnopravan konkurent, ali su i pored toga Talijani uspjeli proći u drugi krug osvojivši drugo mjesto. U ovoj skupini se možda više očekivalo od ekipe Union Berlina koja je u proteklih nekoliko godina pravi hit kako u njemačkom prvenstvu tako i u Europi, ali je serija izuzetno loših rezultata u proteklih dva mjeseca uvjetovala da njemački tim završi na posljednjem mjestu iako je čak i u posljednjem kolu imao priliku pobjediti Real Madrid i tako završiti treći. No, u tome ipak nije uspio te je to mjesto i prolaz u Ligu Europe ostvarila portugalska Braga.

U skupini D dvije ekipe su imale isti broj bodova nakon šest kola, i te dvije ekipe su prošle u drugi krug. No, na prvoj poziciji je zbog bolje gol razlike ipak završio Real Sociedad koji je pokazao da ima tim i za europska natjecanja. Drugi je bio Inter koji ove godine također igra odlično, ali ipak nije uspio u dva meča svladati španjolski tim. Benfica je završila kao treća u ovoj skupini, i to samo zahvaljujući većem broju datih golova u odnosu na Red Bul Salzburg. Svakako se više očekivalo od portugalskog tima, pa čak i da napadne prvo mjesto u ovoj skupini.

PSŽ ipak prošao dalje

U grupi E Atletico Madrid je pokazao da je prošla godina bila samo izuzetak kao kada u seriji dobrih igara zapadne neka loša slot igra, te je osvojio prvo mjesto i sigurno prošao u drugi krug. Na drugom mjestu se našao Lazzio dok je treći bio Feyeenord. Na posljednjem mjestu je završio Celtic koji je tek u posljednjem kolu uspio doći do svoje prve pobjede u skupini što je ipak bilo malo za bilo kakav bolji plasman ove godine.

Skupina F je odmah po završetku žrijeba nazvana “skupinom smrti”, a utakmice su pokazale da je to bila s pravom. Nakon svakog kola ljestvica se potpuno mjenjala, i nitko sa sigurnošću nije mogao prognozirati tko bi na kraju mogao proći u drugi krug. Čak je bilo vrlo vjerojatno da i PSŽ završi u Ligi Europe, ali se to ipak nije dogodilo. U posljednjem kolu je ekipa iz Pariza remizirala s Borusijom iz Dortmunda, i zahvaljući rezultatu druge utakmice, uspjela je kao druga proći dalje. Borusija je završila na prvom mjestu dok je Milan pobjedom nad Newcastlom na kraju ipak došao do Lige Europe. Da je Newcastle pobjedio, on bi nastavio natjecanje u Ligi šampiona, ali su ih ozlijede u potpunosti desetkovale, pa će svoju šansu morati potražiti sljedeće godine.

Crvena Zvezda daleko od nastavka natjecanja

Skupina G je ljubiteljima nogometa u Srbiji bila najzanimljivija jer se u njoj natjecala i Crvena Zvezda. Iako skupina nije bila laka, mnogi su se nadali da bi beogradski klub mogao biti ovogodišnje iznenađenje Lige šampiona, te su mnogi očekivali da se plasira u Ligu Europe. No, opet se pokazalo da je kvalitet srpskog nogometa i dalje veoma daleko od bilo kakve ozbiljne europske priče. Crvena Zvezda je u ovoj skupini iole ravnopravno igrala samo s ekipom Jang Boysa, i tu je možda propustila neke svoje šanse. No, čini se da su na kraju Švicarci ipak zasluženo u Ligi Europe dok je ekipa Leipziga pored dominantnog Manchester Citya prošla u drugi krug.

Što se tiče skupine H, ona je bila prilično zanimljiva iako se nije tako činilo nakon što su skupine formirane nakon žrijeba. Do poslednjeg kola je Šahtjor imao priliku plasirati se u drugi krug što bi im pobjeda protiv Porta u gostima i omogućila. No, portugalski šampion je bio dominantan na svom terenu, i nakon pobjede za sve ljubitelje klađenja uživo od 5:3 plasirao se kao drugoplasirana ekipa u narednu rundu dok je Barcelona bila prva u ovoj skupini. Šahtjor se morao zadovoljiti trećim mjestom, a kao četvrta je završila ekipa Antwerpena koja je u posljednjem kolu došla i do prvih bodova pobjedom kod kuće nad Barcelonom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)