Većina djece mlađe od šest godina u Švicarskoj ima strane korijene

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Između 2019. i 2021. šest od deset djece mlađe od šest godina živjelo je ukućanstvu u kojemu je najmanje jedan roditelj rođen u inozemstvu ili je strani državljanin. To znači da 58 posto djece te dobi ima strane korijene. Te podatke objavio je u nedjelju Savezni statistički ured, kao svoju procjenu, u listu SonntagsZeitung.

U dobnom uzrastu između sedam i petnaest godina, udjel djece s useljeničkim zaleđem bio je 56 %. Prije deset godina takvih je bilo u spomenutom najmlađem uzrastu 54 %, a u nešto starijem uzrastu 50 %.

„Radije ne objavljujemo ove brojke iz straha od otpora“, rekao je za taj list Ganga Jey Aratnam, koji istražuje useljavanja. „No važno je znati kako će Švicarska izgledati u budućnosti. To je posebice točno budući da se taj trend nastavlja.“

Iako su među odraslima useljenici još uvijek u manjini, to ne će dugo potrajati, nastavio je Aratnam. Tako primjerice u najvećem gradu, Zürichu, 70 posto ljudi uzrasta između 15 i 60 godina već ima korijene izvan Švicarske.

Osobito je primjetan rast geometrijskom progresijom kod došljaka iz Eritreje. Za 20 godina broj djece iz Eritreje povećao se petnaest puta, a taj se trend nastavlja. Dok je g. 2002. bilo samo 12 novorođenih iz Eritreje, dvadeset godina poslije toga bilo ih je već više od 1.000. Trenutno u Švicarskoj živi više od 15.000 djece iz Eritreje mlađe od 14 godina; to je šesta po veličini useljenička skupina u toj starosnoj kategoriji.

Eritreja je izrazito siromašna zemlja u istočnoj Africi koja je prije 30 godina proglasila nezavisnost od Etiopije, nakon 30-godišnjeg rata. Graniči sa Sudanom, Etiopijom i Džibutijem. Nalazi se na zapadnoj obali Crvenog mora, nasuprot Jemenu i Saudijskoj Arabiji. Procjenjuje se da u njoj živi između četiri i sedam milijuna ljudi, od kojih je otprilike, procjene se znatno razilaze, pola kršćana, a pola muslimana.

„Tijekom sljedećih nekoliko godina djeca iz izvanevropskih zemalja igrat će sve važniju ulogu u životu Švicarske“, zaključuje Aratnam.

 

SonntagsZeitung/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)