Neslužbeno izaslanstvo SAD-a sastalo se s predsjednicom Tajvana

Vrijeme:2 min, 35 sec

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je u ponedjeljak da je posjet neformalnog izaslanstva Sjedinjenih Američkih Država nedugo nakon tajvanskih izbora “od velike važnosti”.

Zbog toga će se morati suočiti s teške četiri godine mandata bez parlamentarne većine, uz oporbu koja želi ponovno pokrenuti problematični trgovinski sporazum s Kinom i uz stalno prisutnu prijetnju od vojne akcije Pekinga.

Lai preuzima dužnost 20. svibnja.

Tijekom sastanka u ponedjeljak u predsjedničkom uredu, Tsai je naglasila da je posjet američke skupine od velike važnosti, “ne samo da u potpunosti iskaže potporu Sjedinjenih Država tajvanskoj demokraciji, već također naglasi blisko i čvrsto partnerstvo između dvije zemlje”, stoji u priopćenju iz njezina ureda.

Headley je predsjednici rekao da njihov posjet Tajvanu ponovno potvrđuje da je predanost Sjedinjenih Država Tajvanu čvrsta, principijelna i dvostranačka, prema priopćenju koje je izdao Tsaijin ured.

“Također se radujemo nastavku tajvansko-američkih odnosa pod vodstvom nove vlade i zajedničkom očuvanju mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca”, rekao je Headley.

Delegacija SAD-a također je otišla u sjedište DPP-a prenijeti čestitke Laiju.

Tijekom sastanka, Lai je rekao da su birači u Tajvanu pokazali svijetu svoju čvrstu vjeru u demokraciju i slobodu, što su temeljne vrijednosti koje dijele i Tajvan i SAD i služe kao dugoročni i čvrsti temelj za partnerstvo.

“U proteklih osam godina, suočen sa svjetskom situacijom koja se brzo mijenja, Tajvan je čvrsto štitio demokraciju i mir, produbio suradnju s demokratskim partnerima uključujući SAD na stabilan i pragmatičan način. Dobili smo široku podršku i povjerenje međunarodne zajednice”, rekao je Lai.

“Iako Kina nastavlja koristiti vojne i druge aktivnosti sive zone koje ugrožavaju Tajvan, on još uvijek može mirno odgovoriti i surađivati s partnerima koji isto misle, uključujući SAD, kako bi nastojao održati miran status quo diljem Tajvanskog tjesnaca”, rekao je Lai.

Lai je gostujućim američkim izaslanicima rekao da će nastaviti vladati zemljom na temelju koji je uspostavila predsjednica Tsai.

“Nadamo se da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati Tajvan”, rekao je Lai.

Tajvan ima svoju vladu od 1949., ali Kina taj autonomni otok smatra svojim teritorijem.

Peking je u ponedjeljak kazao da se Kina “oštro protivi” svakom službenom posjetu između SAD-a i Tajvana.

“Kina se uvijek čvrsto protivila bilo kakvom obliku službene razmjene između Sjedinjenih Država i Tajvana, te je odlučno odbacila bilo kakvo miješanje Sjedinjenih Država u poslove Tajvana na bilo koji način ili pod bilo kojom izlikom”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare.

Lai i njegova stranka odbacuju kinesko polaganje prava na Tajvan i kažu da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Kina se pak nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji naziva “svetim” kineskim teritorijem, stavila pod svoju kontrolu.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)