ROČIŠTE U HAŠKOM SUDU: Južnoafrička republika zahtjeva hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi

Vrijeme:1 min, 45 sec

Međunarodni sud pravde (ICJ) otvorio je raspravu u slučaju u kojem Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da Izrael provodi genocid nad Palestincima.

U dva dana rasprave ICJ će saslušati argumente Južne Afrike i odgovor Izraela. Odluka o hitnim mjerama očekuje se kasnije ovog mjeseca. Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid.

– Izrael ima genocidne namjere protiv Palestinaca u Gazi. To je jasno iz načina na koji se provodi vojni napad Izraela. On je sustavan u formi i karakteru. Provodi se masovno preseljenje stanovništva u Gazi na područja gdje ih se nastavlja ubijati i namjerno se stvaraju uvjeti koji vode u sporu smrt, izjavio je Tembeka Ngcukait iz pravnog tima Južne Afrike.

Netanyahu: Izrael nema namjeru trajno okupirati Gazu

– Izrael nema namjeru trajno okupirati Gazu, niti raseliti civile koji ondje žive. Izrael se bori protiv Hamasovih terorista, a ne protiv palestinskog naroda i činimo to potpuno u skladu s međunarodnim zakonom. Izraelske obrambene snage čine sve kako bi smanjile broj civilnih žrtava, a Hamas ih nastoji maksimalno povećati, koristeći se palestinskim civilima kao ljudskim štitom, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

JAR: Izrael prekršio obveze prema Konvenciju o genocidu

Južnoafrička Republika zatražila je potkraj prosinca od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze prekršio svoje obveze prema Konvenciji o genocidu, što je Izrael odbacio kao bespredmetno.

Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao “genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja znatnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine”.

– Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda i nametanje životnih uvjeta za njihovo fizičko uništenje, stoji u tužbi.

Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje postupka zbog genocida na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te ustvrdio da u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze poštuje međunarodno pravo.

– Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. “Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela i Izrael nastoji ne nanijeti štetu civilima.”

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)