SAD tvrdi da nema više novca za Ukrajinu, ali tvrdi da ga EU može osigurati na idući način

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Predstavnik Bijele kuće u Vijeću za nacionalnu sigurnost John Kirby kaže da je SAD-u ponestalo novca za novu vojnu pomoć Ukrajini i da neće dobiti više ako Kongres ne odobri nacrt paketa od 61 milijarde dolara. Kirby je rekao da nema dostupnih sredstava za nove pakete vojne pomoći Ukrajini nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao posljednji paket vojne pomoći Kijevu u prosincu, prenosi AP.

Dodatna vojna pomoć zahtijeva odobrenje Kongresa, naglasio je Kirby. Prestanak američke vojne pomoći bit će ozbiljan problem za Ukrajinu i dolazi upravo u trenutku kada se Ukrajina suočava s najvećom baražnom raketom od početka rata prije nešto manje od dvije godine. Štoviše, Ukrajini ponovno ponestaje novca jer ukrajinski proračun za 2024. ima rupu u financiranju od 29 milijardi dolara, od čega je dio trebao biti pokriven američkom pomoći.

Zapljena ruskog novca

Zapadna financijska i vojna pomoć postala je ograničena, često i blokirana prepirkama unutar države ili na razini EU. Tako je Budimpešta blokirala paket EU-a od 50 milijardi eura, a odlučivanje američkog Kongresa je često blokirano razmiricama između demokrata i republikanaca.

Kako bi riješio problem financiranja, SAD nagovara svoje saveznike u EU da zaplijene 300 milijardi dolara rezervi Središnje banke Rusije (CBR), od kojih je većina zamrznuta u Europi. Međutim, to bi bio značajan pravni presedan i tehnički bi uzimanje novca prema sadašnjim pravilima bila krađa, pa su vodeće zemlje članice EU-a, kao i Europska središnja banka (ECB) protiv tog plana, piše BneIntelliNews.

Držeći samo oko 4 milijarde dolara zamrznutih sredstava ruske banke, Washington ne može oteti mnogo ruskog novca. Kijev se, očekivano, također zalaže da Zapad prigrabi ruski novac. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je nedavno da je ključni zadatak za 2024. prebaciti rusku imovinu u obnovu Ukrajine. Šmihal je izrazio optimizam da će zapadni saveznici pronaći formulu koja bi omogućila korištenje ruskog novca za pomoć Ukrajini. Napomenuo je da SAD, EU idu ka pozitivnom rješenju tog pitanja.

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)