Borbe u Pojasu Gaze još bjesne, unatoč djelomičnom povlačenju izraelskih vojnika

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Izrael je danas priopćio da su njegovi vojnici ubili desetke militanata na sjeveru Pojasa Gaze u proteklom danu, dok su zrakoplovi i tenkovi pojačali napade na jugu palestinske enklave.

Stanovnici Gaze su rekli da žestoke borbe također bijesne u središnjim područjima, navodeći da su izraelski tenkovi granatirali dijelove izbjegličkog kampa Al-Bureij.

Te akcije dogodile su se nakon što je Izrael najavio planove za povlačenje nekih vojnika, što je nagovijestilo novu fazu u skoro tromjesečnom ratu protiv Hamasa, u jeku globalne zabrinutosti zbog teškog položaja stanovnika Gaze.

Izraelsko bombardiranje pretvorilo je veći dio palestinske teritorije u ruševine i u njemu je ubijeno skoro 22.000 Palestinaca i stvorilo je humanitarnu katastrofu za 2,3 milijuna njenih stanovnika. Izraelski dužnosnici tvrde da će ofanziva potrajati još dosta mjeseci.

U redovitom dnevnom brifingu, izraelska vojska je priopćila da su proteklog dana njene snage napale militante u gradu Gazi na sjeveru enklave i na nepoznatim lokacijama duž obale Sredozemnog mora.

– U oblasti Jabalije, vojnici su ubili desetke terorista, među njima i one koji su pokušali podmetnuti eksplozivne naprave, druge koji su upravljali dronovima i one koji su bili naoružani, i uočeni su kako su kretali prema našim snagama – priopćila je vojska.

Vojnici su također zaplijenili oružje i demontirali raketne bacače u Khan Younisu na jugu i u školi Ujedinjenih nacija u Al-Bureiju, dodaje izraelska vojska.

Stanovnici Gaze rekli su da su izraelski ratni zrakoplovi i tenkovi pojačali bombardiranje istočnih i sjevernih područja Khan Younisa, gdje su deseci tisuća raseljenih Palestinaca potražili utočište nakon što su protjerani iz svojih domova na drugim mjestima na gusto naseljenoj teritoriji.

Kao još jedan znak širenja rata izvan granica Gaze, izraelski vojnici koji su izvršili raciju na okupiranoj Zapadnoj obali ubili su četiri naoružana militanta koji su otvorili vatru prema njima iz kuće u palestinskom selu Azzun, priopćila je Izraelska vojska.

Izraelski dužnosnik kazao je da se situacija na granici s Libanom, gdje su izraelske snage i libanosnki borci Hezbollaha skoro svakodnevno razmjenjivali artiljerijsku vatru, neće moći održati.

– To razdoblje od šest mjeseci je kritičan trenutak – kazao je dužnosnik.

U kući u središtu Khan Younisa, medicinski timovi izvukli su tijela dvije žene ubijene u izraelskom zračnom napadu jutros, priopćili su zdravstveni dužnosnici.

Hamas i Islamski džihad naveli su u odvojenim priopćenjima da su ispalili minobacačke i protutenkovske rakete na izraelske snage u Khan Younisu i da su ih spriječili u napredovanju prema zapadnom području. Tenkovi su postavljeni na istoku, sjeveru i u središtu grada.

Hamasovo oružano krilo u ponedjeljak je priopćilo da je ubilo 15 izraelskih vojnika nakon što je aktiviralo minsko polje istočno od četvrti Tuffah u gradu Gazi.

Hamas je također pokazao svoju kontinuiranu sposobnost napada na izraelske mete nakon više od 12 tjedana rata, ispaljujući rakete na Tel Aviv, prenosi ​ Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori