Moćna EU od Lisabona do Luganska/Zelenski najavio u novogodišnjem obraćanju

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će njegova zemlja biti jača u narednoj godini, bez obzira na prepreke s kojima se suočava. “I baš kao prošlog 31. prosinca, danas kažemo: ‘Ne znamo sa sigurnošću što će nam donijeti nova godina’, ali ove godine možemo dodati: ‘Što god da donese, bit ćemo jači’, rekao je Zelenski u svom novogodišnjem obraćanju.

Podsjetivši na početak rusko-ukrajinskog rata prije 676 dana, Zelenski je rekao da se, unatoč tome što ne znaju što ih čeka i što mnogi nisu vjerovali da će Ukrajina trajati duže od tjedan dana, sada ulaze u 2024. nakon skoro dvije godine sukoba. “Ovo nije novogodišnje čudo, nije bajka, nije čarolija, već zasluga svakog od vas. Svaki od milijuna Ukrajinaca. Svi koji su sve ove dane i noći dokazivali: Ukrajinci su jači!” rekao je Zelenski.

Zelenski je nadalje rekao da su Ukrajinci pokazali sposobnost da se nose s bilo kakvim nedostatkom energije ranije ove  godine tijekom, kako je opisao, “najteže zime u povijesti”, izražavajući svoju zahvalnost onima koji su održavali energetski sektor u zemlji. Ukrajinski predsjednik rekao je da je ponosan na vojsku zemlje, zahvalivši svom narodu na njihovom radu i naporima usred rata koji je u tijeku, kao i svima onima koji znaju da se “pobjeda ne prima ili daje – ona se stječe”.

Zelenski je dalje rekao da je njihova država dobrodošla u europsku obitelj kroz prošlomjesečnu odluku o otvaranju pregovora o pristupanju EU, za koji je rekao da provodi “iznimno teške” i potrebne reforme i promjene tijekom rata. “I to nisu samo riječi – to su službene odluke, službeni dokumenti. I taj će proces svakako imati logičan završetak – punopravno članstvo u jakoj Europi. Moćnoj. Od Lisabona do Luganska”, rekao je.

Zelenski je također zahvalio međunarodnim partnerima Ukrajine na njihovoj vojnoj potpori, kao i na potpori njegovoj mirovnoj formuli koju je, kako je rekao, već podržalo 80 zemalja. “I dogodine će neprijatelj osjetiti bijes domaće proizvodnje. Naše oružje, našu opremu, topništvo, naše granate, naše dronove i naše pomorske ‘pozdrave’ neprijatelju uz najmanje milijun ukrajinskih FPV (pogled iz prvog lica) dronova. Sve ćemo to velikodušno iskoristiti. Na kopnu, na nebu i, naravno, na moru. Našem Crnom moru. I ove godine neprijatelj se osjećao kao nikad prije: njemu tu nije mjesto”, dodao je.

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)