Japan pogodio snažan potres, iznana upozorenja na tsunami

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Vlasti su pozvale stanovnike da se evakuiraju.
Snažan potres magnitude 7,6 pogodio je Japan. Nakon glavnog potresa zabilježeno je još slabijih podrhtavanja tla. Izdano je upozorenje na tsunami za obalna područja, a stanovnici su pozvani da se sklone na sigurno.

Val visok oko metar pogodio je dijelove obale duž Japanskog mora, no očekuje se da će rasti, objavila je javna medijska kuća NHK.

Očekuje se da će tsunami visine pet metara pogoditi obalu otoka Noto.

Japanski meteorološki zavod izdao je upozorenja na tsunami u obalnim prefekturama Ishikawa, Niigata i Toyama.

Vlasti su pozvale stanovnike da se evakuiraju.

– Ponizno molim sve građane da budu oprezni zbog opasnosti novih potresa najsnažnije kategorije. Molim sve koji žive u području gdje su se dogodila jaka podrhtavanja da prate naredbe za evakuacije lokalnih vlasti, kao i informacije u medijima, poručio je Yoshimasa Hayashi, glavni tajnik japanske vlade.

Kako je naveo Europsko-mediteranski seizmološki centar, potres je bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar je bio 90 kilometara sjeverno od Takaoke i 47 kilometara sjeveroistočno od Anamicua.

Nakon najjačeg, slijedila su još dva snažna potresa.

Kompanija Hokuriku Electric Power priopćila je da provjerava stanje u svojim nuklearnim elektranama.

Glasnogovornik druge energetske kompanije, Kansai Electric Power, rekao je da za sada nema nikakvih odstupanja od normale u njihovim nuklearkama, ali da se situacija pomno prati.

Snažan potres koji je pogodio Japan 11. ožujka 2011. pokrenuo je golemi tsunami koji je na sjeveroistoku Japana sravnao naselja sa zemljom i izazvao nuklearnu katastrofu u Fukushimi.

bild.ba / Hvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)