PAPA FRANJO/Molimo i dalje za sve koji pate zbog rata

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

U pozdravima na kraju posljednjega podnevnog nagovora u 2023. godini, 31. prosinca, papa Franjo je govorio o patnji onih koji žive u zemljama uništenima nasiljem: “Tko ima interesa u tim sukobima neka posluša glas savjesti”.

Potom se spomenuo Benedikta XVI., godinu dana nakon njegova preminuća, izrazivši veliku naklonost i zahvalnost, te obitelji koja je “temeljna stanica društva koju treba štititi i podupirati”

Na rat i strahote sukobā koji su pokvarili 2023. godinu osvrnuo se papa Franjo, upravljajući s prozora Apostolske palače, svoj posljednji pozdrav u ovoj godini koja je na izmaku. Njegove su riječi dramatične; polaze od božićnoga nasilja u Nigeriji, gdje je u više mjesta u saveznoj državi Plateau, u središnjem dijelu zemlje, u napadima naoružanih skupina ubijeno najmanje 170 ljudi.

Nažalost, proslavu Božića u Nigeriji obilježilo je veliko nasilje u državi Plateau, s brojnim žrtvama. Molim za njih i za njihove obitelji. Neka Bog izbavi Nigeriju od tih užasa!

Sveti je Otac spomenuo i tragičnu nesreću koja se dogodila u Liberiji, gdje je u eksploziji jedne autocisterne poginulo više od 40 osoba. Potom se spomenuo svih naroda koji proživljavaju dramatične sukobe.

Nastavimo moliti za narode koji pate zbog ratova: za napaćeni ukrajinski narod, za palestinski i izraelski narod, sudanski narod i brojne druge. Na kraju godine, imajmo hrabrosti upitati se: koliko je ljudskih života izgubljeno u oružanim sukobima? Koliko je mrtvih? I koliko razaranja, koliko patnje, koliko siromaštva? Tko ima interesa u tim sukobima neka posluša glas savjesti. I nemojmo zaboraviti izmučene Rohingye!

Papa Franjo se spomenuo i Benedikta XVI., koji je preminuo prije godinu dana, prisjećajući se pritom njegove velike ljubavi prema Crkvi.

Prije godinu dana papa Benedikt XVI. završio je svoj ovozemaljski put, nakon što je s ljubavlju i mudrošću služio Crkvi. Osjećamo prema njemu veliku naklonost, veliku zahvalnost, veliko divljenje. Neka nas s nebesa blagoslovi i prati. ​

Pozdravljajući hodočasnike okupljene na Trgu svetog Petra, papa Franjo je na kraju poseban pozdrav uputio svim obiteljima, onima na trgu, ali i onima povezanima putem televizije i drugih sredstava komunikacije, kako bi ponovno istaknuo njihovu nezamjenjivu ulogu u društvu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)