Amerikanci potopili brodove hutijevaca korištene za napad na trgovački brod u Crvenom moru

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

– Helikopteri Američke ratne mornarice potopili su tri manja broda koje su koristile vojne snage hutijevaca (“Hutijeva pokreta”), koje imaju oružanu i drugu potporu od Irana, kako bi napali trgovački brod Maersk u Crvenom moru, priopćilo je Američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM) u nedjelju, prenosi AFP.

Hutijevci sa sjedištem u Jemenu, a kontroliraju kao pobunjenici dio te države, nadziru s istične strane tjesnac Bab-el-Mandeb na ulazu u Crveno more. Više puta ciljali su brodove na važnom plovnom putu u Crvenom moru, tvrdeći da time pružaju podršku Palestincima u Gazi.

Kontejnerski brod Maersk Hangzhou izvijestio je da ga je pogodio projektil dok je prolazio kroz tjesnac Bab-el-Mandab i da su ga napala četiri broda naoružanih hutijevaca, koji su se pokušavali ukrcati na njega.

Kompanija koja upravlja Maerskom rekla je da je brod neoštećen i da je sposoban nastaviti putovanje, ali je rečeno da će obustaviti tranzit kroz more uz Crveno more na 48 sati.

Posada Maersk Hangzhoua je objavila da su na sigurnom i da nije bilo naznaka požara na brodu, koji je i dalje potpuno operabilan i nastavio je put ka sjeveru do Port Sueza.

Napadi su poremetili svjetsku trgovinu, a glavne brodarske kompanije su krenule dužom i skupljom rutom oko afričkog Rta dobre nade, a ne kroz Sueski kanal.

Crveno more je ulazna točka za brodove koji koriste Sueski kanal, koji pokriva oko 12 posto globalne trgovine i koji je od vitalnog značaja za kretanje robe između Azije i Europe.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su operaciju Prosperity Guardian 19. prosinca, rekavši da se više od 20 zemalja složilo sudjelovati u naporima da se zaštite brodovi u vodama Crvenog mora u blizini Jemena.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)