Velike promjene u Njemačkoj u 2024.: Evo što se mijenja u područjima energije, prehrane, financija, mirovina i okoliša

Vrijeme:5 min, 45 sec

Zakon o energetici stupa na snagu 1. siječnja. Kod ugradnje novih sustava grijanja propisano je da moraju proizvoditi najmanje 65% topline iz obnovljivih izvora energije.

Novi Zakon o grijanju: Zakon o energetici stupa na snagu 1. siječnja. Kod ugradnje novih sustava grijanja propisano je da moraju proizvoditi najmanje 65% topline iz obnovljivih izvora energije. Postojeći sustavi grijanja na naftu i plin smiju raditi do kraja 2044., piše Fenix-magazin.

Cjenovne kočnice struje i plina: Istječu cjenovne kočnice plina, struje i grijanja uvedene u sklopu energetske krize. Planirano produženje ograničenja cijena od strane savezne vlade do kraja ožujka 2024. možda se neće provesti. Porez na promet plina i daljinskog grijanja ponovno će porasti na uobičajenu stopu od 19 posto od ožujka 2024. godine.

Cijena CO₂: Od 1. siječnja 2024. fosilna goriva će biti podložna cijeni od 45 eura po toni CO₂. Sveukupno, cijena CO₂ raste na 14,33 centa/l, što uzrokuje dodatne troškove od 287 eura uz godišnju potrošnju od 2.000 litara.

Zbog više cijene CO₂ troškovi prirodnog plina rastu za 0,36 centi po kilovatsatu (kWh) na 1,08 centi po kWh (bruto). Obitelj s potrošnjom od 20.000 kWh godišnje tada plaća oko 215 eura troškova CO₂ godišnje, što je gotovo 72 eura više u odnosu na 2023. Benzin postaje skuplji za 4,3 centa po litri (bruto), ukupno Dodatak za CO₂ za benzin je tada 12,8 lipa po litri. Dizel košta 4,8 lipa po litri više nego lani.

Solarni sustavi: Za fotonaponske sustave (PV sustave) snage do 30 kilovata (kWp) od 1. siječnja primjenjivat će se pojednostavljeni postupak priključenja na mrežu; do sada se to odnosi samo na sustave do 10,8 kWp. Registracija je lakša za priključne solarne uređaje. Uređaji više ne moraju biti registrirani kod mrežnog operatera. Osim toga, uređaji se mogu pustiti u rad odmah nakon kupnje, odnosno prije zamjene brojila električne energije.

Kada novi fotonaponski sustavi budu pušteni u rad, od 1. veljače dolazi do promjene u visini naknada. Doći će do prvog malog smanjenja naknada za jedan posto. Daljnja smanjenja od po jedan posto događaju se svakih šest mjeseci.

PREHRANA

Deklaracija o podrijetlu: Od 1. veljače podrijetlo mora biti označeno i za nepakirano, neprerađeno svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi, primjerice na uslužnim pultovima ili u mesnicama. Ipak, postoje prijelazna razdoblja do kraja srpnja 2025. godine.

Ugostiteljstvo: PDV u ugostiteljstvu od 1. siječnja ponovno raste na 19 posto.

FINANCIJE

Dodatak za štednju zaposlenika: Od 1. siječnja granice dohotka povećavaju se sa 17.900 na 40.000 eura oporezivog dohotka za samce i sa 35.800 na 80.000 eura za osobe u braku.

Privatno zdravstveno osiguranje: U privatnom zdravstvenom osiguranju doprinosi će 2024. porasti u prosjeku oko sedam posto.

Građanska naknada: Za odrasle samce stopa će se od siječnja povećati za 61 euro na 563 eura mjesečno. Za mlade od 14 do 17 godina je 471 umjesto 420 eura. Za djecu od 6 do 13 godina stopa se sa 348 eura povećava na 390 eura, a za djecu do 6. godine sa 318 na 357 eura.

Više novca za njegovatelje: Zaposleni u gerijatriji od 1. svibnja dobivaju više novca. Minimalna plaća po satu raste na 19,50 eura za medicinsko osoblje, na 16,50 eura za kvalificirane njegovatelje i na 15,50 eura za njegovatelje.

Plaće pripravnika rastu: Minimalna plaća za pripravnike u prvoj godini obuke povećava se za 4,7 posto na 649 eura mjesečno. To utječe na obuku koja počinje 1. siječnja. Moguće su iznimke putem kolektivnog ugovora.

MIROVINA

Dobne granice: Redovna dobna granica će se početkom godine povećati na 66 godina. Ovo se odnosi na osiguranike rođene 1958. godine. Za one koji su rođeni kasnije, dob ulaska nastavlja se povećavati u koracima od 2 mjeseca. U slučaju starosne mirovine za osobe s posebno dugim stažom osiguranja, poznate kao “mirovina od 63 godine”, dobna granica za rođene 1960. godine povisuje se na 64 godine i 4 mjeseca. Za one koji su rođeni kasnije, dob za ulazak nastavit će se povećavati sve dok primjenjiva dobna granica od 65 godina ne bude dostignuta 2029. godine.

Granica za utvrđivanje doprinosa: U starim saveznim zemljama povećava se sa 7.300 eura mjesečno na 7.550 eura, a u novim saveznim zemljama za 100 eura mjesečno na 7.450 eura. Njime se utvrđuje najviši iznos do kojeg se ostvareni dohodak uzima u obzir pri obračunu doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Ograničenje za mini posao: Ograničenje mjesečne zarade za mini posao povećava se sa 520 eura na 538 eura. Ona je dinamična i temelji se na minimalnoj plaći. Budući da će minimalna plaća sljedeće godine porasti s 12 eura na 12,41 euro, povećat će se i granica za male poslove.

ZDRAVSTVO

GKV dodatni doprinos: Prosječni dodatni doprinos koji društva za zakonsko zdravstveno osiguranje mogu naplatiti uz opću stopu doprinosa od 14,6% bit će povećana za 0,1 posto na 1,7 posto na prijelazu godine. Svako zdravstveno osiguranje samostalno odlučuje hoće li i u kojoj mjeri povećati dodatni doprinos.

Nova granica obračuna doprinosa: Izračunske varijable u obveznom zdravstvenom osiguranju značajno rastu. Granica doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje povećava se s 59.850 eura na 62.100 eura bruto godišnje (5175 eura bruto mjesečno).

E-recept: Od 1. siječnja liječnici su obvezni izdavati elektronički recept umjesto papirnatog ružičastog recepta. To vrijedi i za stomatologe i psihoterapeute.

Mamografski pregledi: Povisuje se dobna granica za mamografski pregled radi ranog otkrivanja raka dojke. Ubuduće će sudjelovanje biti moguće do 75. godine života.

Njega u kući: Od siječnja se naknada za njegu i pomoć u naravi povećava za pet posto. Ubuduće će zaposlenici imati pravo na godišnju naknadu za njegu.

Dodaci na naknade vlastitim doprinosima štićenika doma za troškove njege povećat će se 1. siječnja. i to: u prvoj godini za deset postotnih bodova od pet do 15 posto, u drugoj godini za pet postotnih bodova od 25 do 30 posto, u trećoj godini za pet postotnih bodova od 45 do 50 posto i od četvrte godine nadalje za pet postotnih bodova sa 70 na 75 posto.

OKOLIŠ

Povratna naknada: Od 1. siječnja, propis o pologu od 25 centi povratne naknade također će se primjenjivati na mlijeko i mliječne miješane napitke u jednokratnim bocama i limenkama koji su do sada bili bez pologa. To također uključuje mnoga energetska pića, koja često imaju visok sadržaj sirutke.

PRAVO

Zakon o digitalnim uslugama: Od 17. veljače “Zakon o digitalnim uslugama” (DSA) primjenjivat će se u cijeloj EU.

Potrošači imaju bolje mogućnosti za žalbu. Korisnicima u budućnosti mora biti omogućeno lakše prijavljivanje nezakonitog sadržaja, koji potom moraju provjeravati tvrtke. Ali čak i ako je sadržaj pogreškom izbrisan ili je pristup računu odbijen, pružatelji usluga to moraju opravdati i ta odluka mora biti provjerljiva.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)