Američka vojska šalje dodatne snage na Kosovo

Vrijeme:1 min, 22 sec

Američka vojska poslat će u petak postrojbu od 33 vojnika na Kosovo, a u sklopu podrške mirovnoj misiji NATO-a u toj zemlji.

“Njihova primarna misija bit će provođenje izravnih zračnih operacija, podrška za opskrbu gorivom i održavanje snaga Sjedinjenih Država, koalicije i Kosovskih sigurnosnih snaga”, stoji u priopćenju koje prenose Reporteri.

NATO je pojačao svoju prisutnost na Kosovu nakon terorističkog napada na sjeveru te zemlje kada je koncem rujna paravojna formacija Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska, a tijekom kojeg je stradao kosovski policajac te tri Srbina.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, jedan od vođa najjače stranke kosovskih Srba i sestrinske stranke Vučićeva SNS-a, koju podupire službeni Beograd no uprkos pritiscima Bruxellesa i Washingtona da se stvari istjeraju na čistac, optužnica protiv Radoičića još nije podignuta.

Prošlog je tjedna kosovski premijer Albin Kurti upozorio na moguće nove napade na sjeveru Kosova dok s druge strane srbijanskih ministar vanjskih poslova Ivica Dačić smatra da bi Kurti mogao iskoristiti unutrašnjopolitička previranja u Srbiji nastala nakon izbora za novu eskalaciju sukoba na Kosovu.

“Međunarodna mirovna misija koju vodi NATO je održiva misija, koja je fokusirana na lokalnu i regionalnu stabilnost unutar zemlje i istočne Europe”, navodi se priopćenju.

Nato je poslalo stotine dodatnih snaga nakon nemira u rujnu na sjeveru Kosova koji su izazvali novu međunarodnu zabrinutost za sigurnosno stanje u toj bivšoj srbijanskoj pokrajini.

Kosovo je etnički uglavnom naseljeno Albancima i proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. godine nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999. godine. KFOR, mirovnu misiju NATO-a koja djeluje od 1999., čini više od 4500 vojnika iz 27 zemalja.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)