Iz stranih medija/Zašto Srbija ne prihvaća zahtijevanja Zapada

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

U Srbiji se i prije i poslije nedavno održanih općih i mjesnih izbora – dok traju prosvjedi zbog navodnih izbornih nepravilnosti – vodi rasprava o tomu kako bi se Srbija trebala pozicionirati između Rusije i Kine s jedne strane te Europske unije i SAD-a s druge strane. Kolumnist beogradskog dnevnika „Politika“ Nenad Kecmanović objavio je 19. prosinca analitički osvrt pod naslovom „Srbi u novoj svjetskoj slagalici“, u kojem zastupa protuzapadno stajalište, koje općenito, uz samo poneku iznimku, zastupa i središnje političko glasilo „Politika“. Danas je pak objavljeno pismo čitatelja pod naslovom „Srbija između Istoka i Zapada“, u kojem se još otvorenije iznosi zašto su uvjeti Zapada Srbiji neprihvatljivi. Donosimo pismo u prijevodu na hrvatski da bi se zorno vidjelo u kojem smjeru nužno ide politika Beograda i kakva stajališta prema velikim silama i okolnim narodima prevladavaju.

 

U sredstvima javnog izvješćivanja vodi se velika polemika o tomu kako da se Srbija postavi u situaciji kad je zaokruže državama koje su već članice Europske unije ili su pred ulaskom u tu zajednicu. Nemali broj (bar po pismima u rubrici Među nama) zauzima se za ulazak u spomenutu zajednicu. Da ovo napišem, navelo me je i pismo prof. dr. Miroslava Kuburovića od 21. studenoga.

Naime, profesor se zauzima za ulazak u uniju, što nije prijeporno. Svi to želimo, ali su uvjeti za Srbiju vrlo teški – treba da Srbija dade pristanak da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe, Interpol, Unesco i još mnogo toga. A kad se to učini, ne će se Albanci brinuti hoće li ih Srbija priznati ili ne. Nakon toga tražit će da se prošire na sjever sve do Vranja. I ne će se smiriti sve dok ne stignu do Beograda. A vidimo da im mnoge zapadne države idu naruku, dok naši susjedi (Hrvati, muslimani, Slovenci…) jedva čekaju da napakoste Srbiji. Neshvatljivo je i začuđujuće da neke države to ne uviđaju: Grčka, Sjeverna Makedonija, Crna Gora. Umjesto da dadu potporu Srbiji, budući da su i same ugrožene, ponašaju se neodgovorno. Vjerojatno na mig iz europske kuhinje. Prijeti nam albanizacija Balkana.

Muke vojnih veterana

S primitkom u Europsku uniju tražit će se od Srbije da se odrekne Republike Srpske, poslije će doći na red Raška (Sandžak), a nije isključeno ni pitanje Vojvodine, nikad se ne zna. Znamo vrlo dobro da nam Engleska, Njemačka, SAD, Francuska i još neke zapadne zemlje ne misle dobro.

Neki se zauzimaju za to da uvedemo sankcije Rusiji i da joj okrenemo leđa. Trebamo uvesti sankcije Rusiji, ali zašto? Rusija vodi pravedan i obrambeni rat. NATO i Zapad nisu pristali ni na kakav dogovor da se ne će širiti na istok. Naprotiv, poticali su i financirali državni udar velikim svotama novca. Ukrajina je prije državnog udara bila na neki način neutralna – balansirala je između Istoka i Zapada. Čim je izvršen državni udar i fašisti došli na vlast, odmah je počelo proganjanje ruskog stanovništva, proganjanje Pravoslavne crkve, ruskog jezika i svega što nije povezano s Hitlerom i fašizmom.

Ljubitelji Zapada uvjeravaju nas da se okrenemo Zapadu zbog standarda i još mnogo čega. To znači okrenuti leđa provjerenom prijatelju i ponizno se okrenuti onima koji nam ne misle dobro. Pitam ljubitelje Zapada: Kada nas je Rusija bombardirala? Koliko ja znam – nikada. Angloamerikanci su nas bombardirali 1944. i 1945. i pobili nekoliko tisuć nedužnih građana. Srušene su tisuće stambenih i drugih zgrada. Nije im ni to bilo dovoljno, već su u građanskom ratu u Jugoslaviji NATO i cio Zapad stali na stranu Hrvata, muslimana, Slovenaca, Albanaca… Da sramota bude veća, i naša tobože saveznica Francuska stala je na stranu neprijatelja Srbije. A pamtimo i kako je tadašnji predsjednik Francuske Mitterrand nasamario Slobodana Miloševića obećanjem da će štititi Srbe. Vrlo dobro znamo kako nas je štitio. Za vrijeme „Oluje” i drugih akcija, kad su Hrvati protjerali nekoliko tisuća Srba iz Hrvatske, Amerikanci, Englezi, Nijemci ne da nisu štitili Srbe, već su još i pomagali Hrvatima da ih protjeruju i ubijaju. Danas su NATO i zapadne zemlje na strani Hrvata, muslimana, Albanaca… Ali bez obzira na sve to, neki bi da se što prije odreknemo starih, provjerenih i zajamčenih prijatelja Rusa, a da se priključimo onima koji nam ne misle dobro i otimaju nam teritorije. Ja takve ne razumijem.

Ovlasti glavnog tajnika UN-a

Rusija nije imala izbor, jer je kompletni Zapad dobio zadatak da ju uništi i da ona nestane, to je jasno kao dan.

Čedomir Ilić,

penzioner, Beograd

 

Politika/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)