30. obljetnica zločina nad Hrvatima u Križančevom selu – općina Vitez

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravici, potom kolonom sjećanja ispred crkve sv. Leopolda Mandića do spomen obilježja i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju Križančevo selo te opijelom za sve poginule branitelje i civile, danas je obilježena 30. obljetnica ratnog zločina Armije BiH nad Hrvatima u Križančevu selu.

Sveto misno slavlje za žrtve Križančeva sela, kao i opijelo na spomen obilježju, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka.

Obljetnici su nazočili brojni dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Križančevo selo nadomak Viteza je najveće stratište Hrvata u BiH. Samo u jednom danu, 22. prosinca 1993. ubijena su 64 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima žene, nenaoružane starije osobe. Zločin se dogodio u vrijeme dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Za zločin u Križančevu selu 2019. godine podignuta je optužnica protiv osmorice nekadašnjih pripadnika i zapovjednika Armije BiH. Suđenje u ovom procesu još uvijek traje.

Predsjednik Čović danas je kazao da mu je drago što se okupio veliki broj ljudi da svijedoče život, na ovoj velikoj obljetnici zločina u Križančevom selu.

„Davno je došlo vrijeme da sve žrtve u Bosni i Hercegovini imaju dostojno mjesto gdje će biti pokopani, kao i da svi oni koji su izvršili te zločine, odnosno naređivali ih, također da za to odgovaraju. Time ćemo pokazati da funkcioniramo kao država, da imamo pravnu državu, i vratimo vjeru da možemo živjeti zajedno“, poručio je predsjednik Čović.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)