SVETAC DANA “Sveti Petar Kanizije”

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Isusovac, apostol Njemačke i crkveni naučitelj. Propovjedanjem je jačao katoličku vjeru, a posebno se ističe njegov Katekizam.ž

Svetoga Petra Kanizija nazivaju “drugim apostolom Njemačke”. Bio je crkveni naučitelj, prvi njemački isusovac i obnovitelj kršćanskog života nakon reformacije. U 16. stoljeću, u vrijeme reformacije, uspio je sačuvati jedan veliki dio vjernika u vjernosti Katoličkoj crkvi.

Petar je rođen 8. svibnja 1521. godine u u nizozemskom gradu Nijmegenu. Studirao je na Sveučilištu u Kölnu, na kojem je diplomirao u svibnju 1540. god. Pod duhovnim vodstvom svetog Petra Fabera stupio je 1543. u isusovački red, a potom se vratio u Köln, završio studij teologije te 1546. god. bio zaređen za svećenika. Predavao je na sveučilištima u Kölnu, Ingolstadtu i Beču. U Kölnu je osnovao prvi njemački isusovački kolegij. Od 1556. bio je prvi poglavar njemačke isusovačke pokrajine. 

 Sv. Petar Kanizije živi u vremenu teških i bolnih podjela u Crkvi. On ukazuje na opasnost pretjeranih rasprava s luteranskim krivovjerjem te umjesto toga savjetuje autentično življenje evanđeoskog nauka upozoravajući: “Ovakvim riječima pacijenta nećemo izliječiti, nego ćemo ga učiniti neizlječivim”. Istinu katoličke vjere ne brani se napadanjem onih koji misle drugačije nego prianjanjem uz Isusov cjeloviti nauk i pravom pobožnošću prema Djevici Mariji. Neumorni Isusov i Marijin sljedbenik, prijatelj bolesnika, siromaha i zatvorenika, putovao je od grada do grada i dopisivao se s najuglednijim i najutjecajnijim osobama onoga vremena. 

U svojim nastojanjima oko obnove vjerskog života izdaje slavno djelo Veliki katekizam iz 1555. godine u kojem izlaže cjeloviti kršćanski nauk. Bio je namijenjen studentima i onima koji vladaju osnovnim pojmovima iz teologije. U vremenu do 1588. godine priprema još dvije skraćene varijante katekizma, tzv. Mali katekizam. Jedan namijenjen djeci iz naroda za njihovu osnovnu vjersku naobrazbu, a drugi djeci sa školskom naobrazbom na razini srednjih i viših škola. Katolički je nauk u njima izložen u obliku pitanja i odgovora, sažeto, biblijskim jezikom i s velikom jasnoćom. Petrov katekizam za djecu, srednjoškolce i studente doživio je – samo za njegova života – 200 izdanja. Kako za njegov rad nisu postojale granice, bio je i papinski teolog na Tridentinskom saboru. No, nije bio pošteđen od krivovjeraca koji su ga imali namjeru ubiti. Zbog neslaganja s provincijalom, koji ga je naslijedio na toj službi, bio je premješten u Švicarsku. Preminuo je na današnji dan, 1597, u švicarskom gradu Fribourgu, u kojem je proveo posljednjih 17 godina života. Blaženim ga je 1864. proglasio papa Pio IX, a svetim i crkvenim naučiteljem 1925. papa Pio XI. Zaštitnik je Njemačke, katoličkog tiska i pisaca katekizama te mnogih učilišta.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori