Francuska izglasala novi sporni zakon o imigraciji, Macron se obraća javnosti

Vrijeme:1 min, 30 sec

Francuski parlament izglasao je kasno u utorak sporan i stroži zakon o imigraciji koji izaziva nelagodu u dijelu lijevog krila vladajuće stranke i moguća je, prema medijima, ostavka nekih ministara, prenose agencije u srijedu.

Pošto je oporba u Nacionalnoj skupštini prošli tjedan odbacila vladin prijedlog, zajedničko povjerenstvo Narodne skupštine i Senata postiglo je kompromis te je zakon prošao u oba doma parlamenta.

Za zakon su glasali i članovi stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN), prenosi agencija Reuters.

Tu podršku zastupnik Macronove stranke Renesansa nazvao je “poljupcem smrti” i zaključio “Sada smo u rukama RN-a, izgubili smo na svim poljima”.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin pred Senatom je branio zakon kazavši da će on omogućiti da strani radnici dobiju legalan status. .

– S ovim zakonom o imigraciji, udvostručit ćemo broj regularizacija stranaca koji rade. Svake godine 10.000 dodatih stranih radnika dobit će regularan status, rekao je.

Prvi put je iznio tu brojku kako bi smirio lijevo krilo, piše agencija AFP.

Pregovori o reformi migracijske politike EU-a još će potrajati

Predsjednik Emmanuel Macron obratit će se kasnije u srijedu javnosti i govoriti o novom zakonu, objavila je televizija BFM.

Stroži propisi za migrante izazivaju nelagodu u dijelu lijevog krila Macronove stranke i francuski mediji spekuliraju da bi neki ministri mogli podnijeti ostavku.

Prvi je to učinio ministar zdravstva Aurélien Rousseau, izvijestili su dnevni listovi Le Figaro i Le Parisien, no nisu mogli potvrditi je li premijerka Elisabeth Borne ostavku i prihvatila.

Rasprava o useljeničkom zakonu izazvala je podjele u vladi desnog centra koju vodi predsjednik Macron.

Vlada je učinila znatne ustupke konzervativcima kako bi osigurala zeleno svjetlo za taj zakon no pobudila je nezadovoljstvo lijevo orijentiranih članova stranke.

Francuska vlada ističe da je cilj novog zakona bolje kontrolirati imigraciju i poboljšati integraciju useljenika.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)