Tvrtka Pavla Vujnovca postaje većinski vlasnik Fortenova grupe, najvećeg dijela bivšeg Todorićeva Agrokora

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Suvlasnici Fortenova grupe danas su na skupštini imatelja depozitarnih potvrda te grupe većinom glasova odobrili transakciju kojom će bivši Todorićev Agrokor dobiti novog većinskog vlasnika odnosno vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, izvijestili su iz Fortenova grupe. Fortenova prelazi u vlasništvo Pavla Vujnovca. U odlučivanju nisu sudjelovali sankcionirani ruski suvlasnici, koji su današnjom odlukom to i prestali biti.

Na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe 97 posto prisutnih dioničara koji su glasovali  odobrili su transakciju između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavatelja i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura. Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo, navodi se u priopćenju. Procjenjuje se da bi po završetku procesa tvrtka Pavla Vujnovca imala 54 posto vlasništva u Fortenova grupi.

Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca, pristala je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, bude li to potrebno.

Fortenova grupa time konačno rješava problem međunarodno sankcioniranih suvlasnika, koji zajedno drže 49,9 posto suvlasništva te su za dugoročnu kapitalnu stabilnost kompanije trenutno nepremostiv problem. Kompanije pod sankcijama zapravo su bile ruske banke Sberbank i VTB, koje su posljednjim odlukama izbačene iz vlasništva Fortenove. Sankcioniranim dioničarima, tj. ruskim bankama, njihovi će pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun, kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

Fortenova grupa započela je proces prodaje kompanije Fortenova Group MidCo B.V., tvrtke registrirane u Nizozemskoj, koja je formalno nositelj njihovih vlasničkih udjela i vlasnik svih operativnih kompanija poput Konzuma, Belja i PIK-a Vrbovec.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama moći će ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dragovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)