Schmidt ultimativno zatražio tehničke izmjene Izbornog zakona, još ništa od promjena u biranju Predsjedništva BiH

Vrijeme:59 sec

 

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt danas je bh-ha vlastima dao rok od “dva-tri tjedna” da izmijene neke tehničke odredbe izbornog zakona, upozorivši ultimativno da će u protivnomu on po svojim ovlastima nametnuti zatražene izmjene. Cilj mu je, kako navodi, osigurati “integritet (cjelovitost) glasačkog procesa”.

Schmidt je pred novinarima u Sarajevu izjavio kako je nedopustivo da se lokalni izbori određeni za listopad 2024. provedu bez izmjena onih zakonskih odredaba koje su do sada omogućile brojne manipulacije i krađu glasova. Pozvao se na takve prijašnje ocjene OESS i Venecijansku komisiju Vijeća Europe, požalivši se da be-ha vlasti nisu unatoč njima ništa poduzele.

Schmidt je dodao kako u ovoj fazi nisu na dnevnom redu zasad izmjene koje zahtijevaju široke političke suglasnosti, posebno ne izmjena načina izbora članova kolektivnog predsjedništva BiH. Tehničkim promjenama koje zahtijeva omogućile bi se novine poput elektroničkog brojenja glasova, identifikacije birača otiskom prsta i učinkovitijeg nadzora nad izbornim procesom. To bi značilo i promjenu u sastavu biračkih odbora; njihove članove više ne bi mogle postavljati političke stranke.

Schmidt je u izborni zakon intervenirao na izbornu večer u listopadu 2022., kada je izmijenjen sastav Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)