SVETAC DANA “Gospa od Guadalupe”

Vrijeme:2 min, 8 sec
Zaštitnica Amerika.

Juan Diego rođen je u Meksiku 1474. godine. Poslije očeve smrti živio je s ujakom, koji ga je odgajao u poganskoj astečkoj religiji. Od malena je ipak pokazivao sklonost duhovnim, pa i mističnim stvarima. Kada su španjolski misionari stigli u Meksiko Juan se, zajedno sa suprugom, među prvima obratio na kršćanstvo.

Obraćenje je shvatio ozbiljno te je pješice prelazio velike udaljenosti kako bi u franjevačkoj misiji mogao pohađati vjeronauk. Kada je 1531. žurio na misu povodom svetkovine Bezgrešnog Začeća, ugledao je prekrasnu blistavu priliku mlade žene koja mu se na njegovom jeziku predstavila kao Ona koja je vazda djevica i Majka pravoga Boga. Zamolila ga je da mjesnom biskupu prenese da je ona Majka svih stanovnika te zemlje i da želi da joj se na tome mjestu sagradi kapela. Biskup ga je saslušao, ali mu nije do kraja povjerovao, te je zatražio vremena da o svemu promisli.

Istoga dana Juanu se ponovno ukazala Blažena Djevica, kojoj je prenio da nije uspio ostvariti povjerenu misiju. Ponovno je pošao biskupu koji je od njega zatražio dokaze njegovih tvrdnji. Na putu kući Gospa mu je rekla da će mu sljedećeg dana dati dokaze. Sljedećeg dana mu se razbolio voljeni ujak pa je Diego pošao po svećenika, a Gospa mu se opet ukazala. Obećala mu je da će ujak ozdraviti, i zatražila da na obližnjem brdu nabere cvijeća. Svoj plašt, meksičku tilmu, napunio je cvijećem i vratio se Gospi. Kada je pred biskupom razmotao svoj plašt, ugledali su na plaštu čudesno utisnut Gospin lik.

Vrativši se ujaku, Juan ga je našao izliječenog. Uskoro je, po Marijinoj želji, izgrađena kapela i u nju stavljen Gospin čudesni lik na plaštu, pred kojim su se ubrzo stala događati čudesa. Juan se, kao udovac, nastanio u ćeliji uz kapelu gdje je i umro na današnji dan 1548. Blaženim i svetim ga je, kao prvog domoroca iz obiju Amerika, proglasio sveti Ivan Pavao II. Kasnije je na tom mjestu podignuta velika bazilika, a kasnije i puno veća, koja može primiti veliki broj hodočasnika iz Meksika, obaju Amerika, ali i i cijeloga svijeta.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo