Očajnički potez Rusije u potrazi za vojnicima: ‘Došli su i ponudili nam ugovore, a sve je bila laž…’

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Ova praksa u Rusiji zapravo nije nova, no situacija se promijenila kada su migranti stigli na rusko-finsku granicu. Jedan Somalac ispričao je što se točno dogodilo nakon što je zajedno s drugim stranim državljanima bio uhićen u Rusiji sredinom studenog.

Naime, najmanje 236 osoba uhićeno je u protekla tri tjedna u pograničnoj regiji Karelia jer su se nalazili u Rusiji bez važećih dozvola, zbog čega su trebali biti deportirani. Slična situacije je i u regijama Lenjingrada i Murmanska. Jedan od njih je i jedan Somalac uhićen sredinom studenog, a kojem su ruske vlasti izdale kaznu od 20 eura, odnosno 2.000 rublja. On je zajedno s još desetak osoba bio u centru iz kojeg su trebali biti deportirani, no prije toga im je prišao jedan vojni dužnosnik i ponudio im ”posao za državu”. Tada im je, ispričao je Somalac čiji su podaci poznati redakciji BBC-a, ponuđena dobra plaća, zdravstveno osiguranje i dozvola za ostanak u Rusiji po ispunjenju jednogodišnjeg ugovora s ruskom vojskom.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće je što su dokumenti bili na ruskom jeziku, tako da ih nitko od uhićenih stranaca nije razumio.

– Ugovore nam nisu ni dali niti pokazali. Pitali smo ih što bismo radili, no oni su nam samo rekli kako je posao jednostavan i dobar – ispričao je. Ovaj Somalac je zbog straha od deportacije i potpisao te dokumente, zajedno s još pet drugih Somalaca, petero Arapa i jednim Kubancem. Kako je ispričao, ruske su ih vlasti potom i poslale na jug. 

– U ugovorima su nam rekli da ćemo dobiti dobru plaću i potporu, ali nam nisu rekli za ukrajinski rat. Sve što su nam ispričali je bila laž – ispričao je Somalac koji je po dolasku na granicu zajedno s ostatkom grupe zatražio poništenje ugovora, koji su usprkos prijetnjama ruskih vlasti na kraju ipak bili i poništeni, a njihov proces deportacije se nastavio.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori