Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od nekoliko sati

Vrijeme:1 min, 27 sec

Dva saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u srijedu u jeku rata između Rusije i Ukrajine. Jedan od njih je Illia Kyva, 46-godišnji proruski političar, čije je tijelo pronađeno u predgrađu blizu Moskve. Prema izvješću AFP-a, dužnosnik ukrajinskog obrambenog sektora rekao je da je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) orkestrirala atentat. Ruski istražni odbor rekao je novinskoj kući da je “nepoznata osoba pucala” na bivšeg zastupnika i da je pokrenuta istraga u vezi njegove smrti. 

Kyva je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nekoliko tjedana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, a potom se preselio u Rusiju. Ukrajinski sud osudio je Kyvu u studenom, u odsutnosti, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade, prenosi Newsweek.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov u srijedu je poručio da je “Kyva gotov” te da će takva sudbina zadesiti i druge izdajice Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima.

Ruski mediji također su izvijestili da je Oleg Popov, bivši zamjenik parlamenta Narodne Republike Lugansk (LPR) pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u srijedu. LPR je osnovana nakon što je Putin nezakonito anektirao četiri ukrajinske regije u jesen 2022.

Agencije za provođenje zakona rekle su ruskom državnom mediju TASS da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Luhansku. Ukrajina nije preuzela odgovornost za njegovu smrt, kao što je to učinila ranije u nekim slučajevima.

Podsjetimo, prošlog mjeseca, zastupnik LPR-a Mikhail Filiponenko ubijen je u napadu autobombom u gradu Luhansku. Glasnogovornik kijevske vojne obavještajne službe kasnije je za Politico telefonom rekao da je atentat organizirala Ukrajina.

“Da, to je bila naša operacija”, rekao je Andriy Cherniak, predstavnik ukrajinske vojne obavještajne uprave.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori