Večernji u Ateni doznaje: Proširene optužbe protiv Boysa, tereti ih se i za urotu!

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Donosimo izjavu odvjetnika Vassilisa Karkazisa koji u postupku u Grčkoj zastupa jednog mladića. Postupci su vrlo složeni za sve uključene strane, uključujući i sudove, jer postoji veliki broj optuženih, a veliki broj njih nalazi se u istražnom zatvoru u raznim pritvorskim centrima u Grčkoj. Osim toga, vrlo velika količina dokaza i jezična barijera čine situaciju još kompliciranijom, npr. sve podatke na mobitelima ispisane na hrvatskom jeziku potrebno je prethodno prevesti na grčki jezik.

Detaljno očitovanje o optužbama grčkog tužiteljstva protiv našeg klijenta dali smo prevesti na hrvatski prije nego što je naš klijent potpisao zahtjev za puštanje iz pritvora i naše očitovanje. U zahtjevu za puštanje iz pritvora objasnili smo da je naš branjenik samo s trojicom prijatelja putovao na trening svoje nogometne momčadi te da nije za ništa kriv osim što se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Riječ je i o društveno vrlo angažiranom mladiću koji je nogometni entuzijast, ali nikako nije za bilo kakav oblik nasilja. Ne može se dovesti u vezu s bilo kakvim posjedovanjem oružja ili eksploziva ili uporabom nasilja, zbog čega smo, uz besprijekoran životopis i činjenicu da je za očekivati vrlo dugu istragu, zatražili njegovo puštanje na slobodu.

U nastavku donosimo pregled optužbi protiv mladog BBB-a, a koje su trenutno proširene i za optužbu zbog urote.

– Budući da još nema daljnjeg pojašnjenja tih optužbi, koliko vidimo to se odnosi na sve osobe uhićene u ovom slučaju. Odredbe zakona o počinjenju prekršaja u kontekstu športskih natjecanja dodatno otežavaju obranu. Posebno treba napomenuti da u ovakvim kaznenim postupcima svaki dokaz zajedničkog organiziranog ponašanja može ići na štetu optuženika, kazao je Karkazis te naveo popis djela za koje se BBB-i sada terete:

1. Zločinačka organizacija: kazna zatvora od 5 do 10 godina i novčana kazna.

poster
2. Eksplozija (izazivanje opasnosti za ljude: kazna zatvora od 5 godina do 10 godina, a budući da se dogodila na sportskom terenu, može doseći najviše 15 godina.

3. Opskrba i posjedovanje eksploziva u sportskim objektima: kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina i novčana kazna.

4. Nasilje na sportskim događajima: zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina i novčana kazna.

5. Opasna tjelesna ozljeda u okruženju športskih priredbi: kazna zatvora od 10 dana do 3 godine, a zbog toga što se dogodila na mjestu priredbe može doseći najviše 5 godina.

6. Narušavanje javnog reda i mira: zatvor 10 dana – 3 godine i novčana kazna, a zbog toga što se dogodilo u prostoru za sportska događanja, može doseći najviše 5 godina.

7. Oštećenje tuđe stvari: kazna zatvora od 1 godine do 5 godina.

8. Nezakonito nošenje oružja: zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina i novčana kazna od najmanje 600 eura.

9. Posjedovanje vatrenog oružja: kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

10. Posjedovanje i korištenje baklji: zatvor 10 dana – 1 godina.

11. Paljevina: kazna zatvora od 10 dana do 5 godina

12. Urota: kazna zatvora 10 dana – 3 godine ili novčana kazna, a budući da se dogodila na sportskom terenu, može doseći najviše 5 godina.

Razumije se da konačna kazna ovisi o stupnju sudjelovanja pojedinog optuženika u svakom od navedenih djela. Osim toga, svaki okrivljenik može imati pravo na priznanje olakotnih okolnosti, koje sud pojedinačno ocjenjuje. Oni koji su mlađi od 25 godina imaju pravo na (posebnu) olakotnu okolnost “mlađi punoljetnik”, kazao je Karkazis.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori