Iz stranih medija/FAZ: Migracije, mržnja, rat u Gazi i islamski terorizam u Europi

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

„Motiv napada u Francuskoj, u kojem je ubijen mladi njemački turist, očito je također bio rat u Gazi. Migracije sve više mijenjaju zapadni svijet“, primjećuje u svom komentaru od 4. prosinca urednik vanjske politike njemačkog lista Frankfurte Allgemeine Zeitung (FAZ) Nikolas Busse. Tekst komentara o prijetećemu islamskom terorizmu u Europi prenosimo u prijevodu na hrvatski.

 

Proteklih su dana njemačke sigurnosne vlasti upozorile na povećani rizik od napada zbog rata u Gazi. Sada se to dogodilo u Parizu, ali žrtva je bio mladi njemački turist.

Nažalost, profil počinitelja djeluje previše poznato: islamist s psihičkim problemima koji je poznat policiji i ima relevantan kriminalni dosje. Kao motiv na počinjenje napada naveo je ubijanje muslimana u Afganistanu i Palestini. No, mladi Nijemac kojeg je zbog toga ubio vjerojatno s tim nema nikakve veze, kao što je slučaj s većinom žrtava terorističkih napada.

Razlozi Amerike

„Mržnji i terorizmu nema mjesta u Europi”, rekla je ministrica vanjskih poslova Baerbock. No to sigurno nije točan opis stanja. Dugi krvavi trag islamistički motiviranih napada protezao se diljem kontinenta već mnogo godina. Francuska je posebno pogođena, ali i u Njemačkoj je bilo dovoljno slučajeva da se ozbiljno razmotri stanje integracije. Suprotstavljanje terorizmu nije samo zadaća sigurnosnih vlasti. Činjenica da europska društva ne uspijevaju nametnuti svoje vrijednosti među imigrantima i njihovim potomcima politički je neprihvatljiva situacija. Mnogo toga ima veze s diskursom u islamskom svijetu, koji ima previše utjecaja na lokalne manjine. Ali činjenica da u Francuskoj vlada „atmosfera džihadizma“, kako kaže ministar unutarnjih poslova Darmanin, neće biti bolja ako se vodeći ljevičari ne distanciraju od Hamasa.

Rat u Gazi će se nastaviti, to je jasno nakon ovog vikenda. To što Amerikanci od Izraela zahtijevaju više humanitarnog obzira nije samo iz moralnih i strateških razloga, kako kaže ministar obrane Austin, već i iz unutarnjopolitičkih razloga: Biden se boji gubitka potpore mladih i muslimanskih birača. Migracije sve više mijenjaju zapadni svijet i njegovu vanjsku politiku.

Povezano:

Z. Gavran: Mnogo šire i zloslutnije dimenzije protuizraelskog ’tsunamija’ i rata koji neminovno eskalira

 

FAZ/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)