Borrell žali zbog nastavka napada na Gazu, poziva Izrael da poštuje zakone rata

Vrijeme:1 min, 27 sec

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je “žaljenje” zbog nastavka izraelskih napada na Pojas Gaze, ističući obvezu Tel Aviva da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zakone rata, koje je opisao kao “ne samo moralnu, već i pravnu obvezu, javlja Anadolu.

– Važan je način na koji Izrael ostvaruje svoje pravo na samoobranu. Imperativ je da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo i zakone rata, naveo je Borrell na društvenoj mreži X.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je izraelska vojska nastavila napade na Gazu u petak ujutro kada je proglasila kraj šestodnevne humanitarne pauze, zbog čega je Borrell izrazio žaljenje, strahujući da će ionako visok broj civilnih žrtava nastaviti rasti.

Ponavljajući svoj poziv Izraelu da poštuje međunarodno pravo, on je naglasio da to “nije samo moralna, već i pravna obaveza”.

Spomenuo je i rast broja slučajeva nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali. Pozivajući se na podatke UN-a, Borrell je rekao da su Izraelci od 7. listopada ubili 271 Palestinca.

“Nije dovoljno da se humanitarne pauze nastave, dok se istovremeno radi na sveobuhvatnom političkom rješenju za sve palestinske teritorije”, dodao je on.

Izraelska vojska nastavila je bombardiranje pojasa Gaze rano u petak nakon što je prekinula šestodnevnu humanitarnu pauzu s palestinskom terorističkom organizacijom Hamas.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 652 ranjena od petka u izraelskim zračnim napadima.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. listopada. Od tada je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 15.207 osoba, među kojima je 70 posto djece i žena, a ranjeno je više od 40.650 osoba.

Službeni broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori