Snažan zemljotres pogodio filipinski otok Mindanao

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Zemljotres jačine 7,5 stepeni po Rihteru pogodio je otok Mindanao na Filipinima, objavio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Potres je bio na dubini od 63 kilometra. Očekivalo se da će cunami nakon potresa pogoditi Filipine i Japan ali je ipak nedugo zatim objavljeno da više nema prijetnje od cunamija.

“Na osnovu svih dostupnih podataka… opasnost od cunamija od ovog zemljotresa je sada prošla”, naveo je američki sistem upozorenja na cunami.

“Manje kolebanje nivoa mora može se pojaviti u nekim obalnim područjima”, dodali su

Prethodno se očekivalo da će neka područja Filipina i jugozapadne japanske obale biti pogođena talasima cunamija od jednog metra (3 stope) ili više.

Filipinska seizmološka agencija PHIVOLCS prethodno je navela da bi talasi cunamija mogli pogoditi Filipine i da bi mogli trajati satima.

“Na osnovu podataka koje imamo, očekuje se će talasi doseći visinu od jednog metra iznad normalne plime i oseke, a upozoravamo da u zatvorenim zalivima i usjecima mogu biti i veći. Očekuje se razorni cunami s visinama talasa opasnim po život”, upozorio je filipinski Institut za seizmologiju.

Japanska televizija NHK objavila je takođe da se očekuje da će talasi cunamija visoki do jednog metra doći do zapadne obale Japana.

U toku su evakuacije stanovnika u zemljotresom pogođenim dijelovima.

“U narednim satima/danima može doći do naknadnih potresa. Osim ako je neophodno, držite se dalje od oštećenih područja radi vaše sigurnosti.Budite oprezni i slijedite informacije nacionalnih vlasti”, objavili su iz EMSC.

Geografski institut SAD-a procijenio je da je potres bio magnitude 7,6 i dubine od 32 km.

Pratimo dešavanja i narednih sati..

 

slobodnaevropa.org / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)