STOLTENBERG/Rusija je u Ukrajini izgubila više od 300.000 vojnika, a zemlju je 2022. napustilo 1,3 milijuna ljudi

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Rusija izgubila stotine zrakoplova, tisuće tenkova, kao i više od 300.000 vojnika u ratu u Ukrajini. Stoltenberg je na konferenciji za novinare koju je održao na kraju sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a naveo da su dva dana razgovarali o mnogim pitanjima poput Ukrajine, Kine i Zapadnog Balkana.

Govoreći o Ukrajini, naveo je da je 50 posto regije koje je Rusija zauzela, oslobodila ukrajinska vojska.

Ističući da Ukrajina nastavlja postojati kao suverena država i da je to najvažnije dostignuće, Stoltenberg je rekao da je Rusija pretrpjela velike gubitke u bitkama i da je ekonomski oslabljena.

Stoltenberg je naveo da je Rusija politički izgubila utjecaj ne samo u Ukrajini, već i u svom neposrednom okruženju na Kavkazu i u središnjoj Aziji.

“Rusija je izgubila značajan dio svojih konvencionalnih snaga. Stotine zrakoplova, tisuće tenkova i više od 300.000 ljudskih žrtava”, rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je Rusija pod ekonomskim pritiskom, da su prihodi od nafte i plina pali, više od 1.000 stranih kompanija je zaustavilo ili smanjilo svoje aktivnosti u zemlji i da je 1,3 milijuna ljudi napustilo Rusiju prošle godine.

“Sve je to Putinova greška. Napravio je stratešku grešku invazijom na Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

Smatra da se ruski ciljevi u Ukrajini nisu promijenili.

“Ruska ekonomija je na ratnoj osnovi. Putin ima visoku toleranciju na gubitke. Ruski ciljevi u Ukrajini se nisu promijenili. Rusija je prije zime izgradila velike zalihe projektila. Vidimo nove pokušaje da se udari na električnu mrežu i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Pokušava ostaviti Ukrajinu u mraku i hladnoći”, dodao je Stoltenberg.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori