Široki Brijeg ne zaboravlja Generala!

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Građani Širokog Brijega 29.studenoga su na Trgu širokobrijeških žrtava zapalili svijeće te su se pomolili za generala Slobodana Praljka.

Šesta je obljetnica smrti generala Slobodana Praljka.

29. studenog 2017. godine, žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je pravomoćnu nepravednu presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine nad muslimanima u BiH 1993.-1994., potvrdivši im dosuđene kazne u prvostupanjskoj presudi.

Nakon što je izrečena presuda generalu Slobodanu Praljku, kojom mu se potvrđuje 20-godišnja zatvorska kazna, on je presudu odbacio poručivši: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!”

Potom je podigao bočicu u kojoj se nalazio otrov, kalijev cijanid te ga popio. General Praljak preminuo je nekoliko sati nakon što je popio ciankalij, od usporavanja rada srca, odnosno srčanog zastoja.

Protestno samoubojstvo generala Praljka u Haškoj sudnici bilo je tim šokantnije, s obzirom da je hitna pomoć kasnila, odnosno nije se nalazila ispred Haškog suda tijekom izricanja pravomoćnih presuda, piše narod.hr.

“Slobodan Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio”, rekao je Miroslav Tuđman na komemoraciji koja je održana nakon njegove smrti.

Građani Širokog Brijega večeras su na Trgu širokobrijeških žrtava zapalili svijeće te su se pomolili za generala Slobodana Praljka.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)