Od jednog od najnerazvijenih područja u Jugoslaviji, zapadna Hercegovina postala jedno od narazvijenijih u BiH

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

S obzirom na broj stanovnika Županija Zapadnohercegovačka je u mnogočemu gospodarsko čudo. Uspoređujući mnoge statističke pokazatelje s ostalim županijama u Federaciji, Zapadna Hercegovina je u vrhu, a posebno upečatljivo je to što je po indeksu razvijenosti u prošloj godini bila druga, odmah iza Županije Sarajevo. O iznimnom gospodarskom rastu ove županije, za naš program govorio je predsjednik županijske Vlade Predrag Čović.

“Postali smo od jednog industrijski nerazvijenog područja u bivšoj Jugoslaviji jedno od najrazvijenijih područja u Bosni i Hercegovini po pitanju industrije”, ističe predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.

Iz godine u godinu gospodarstvo Zapadne Hercegovine bilježi sve veći rast, a to potvrđuju i mnogi statistički podaci. Po indeksu razvijenosti u prošloj godini Županija Sarajevo je bila očekivano debelo iznad svih, a odmah na drugom mjestu našla se Županija Zapadnohercegovačka.

Ukupni prihodi su prošloj godini prešli čak pet milijardi maraka, a gospodarske grane koje prednjače su trgovina na malo i veliko, prerađivačka industrijska proizvodnja, a solidno stoji i građevinarstvo. Zanimljiv podatak je i da je u prošloj godini ova županija imala najveći izvoz po glavi stanovnika, a godinu ranije bila je druga. Zbog svega toga Čović navodi kako je potrebno dodatno poticati razvoj industrije te malih i srednjih poduzeća.

Bilježi se rast i u prosječnoj neto plaći. 2021. ona je iznosila 892 marke, a u 2022. godini 1.002 marke. Ipak, u ovom segmentu potreban je dodatni rast i po tome je većina županija još uvijek ispred Zapadnohercegovačke. Po Čovićem riječima za dodatni gospodarski napredak postoji velik potencijal i u drugim granama.

Sigurno je kako se gospodarstvo u ovoj županiji razvija nezaustavljivom brzinom. Svemu tome bi dodatno trebao dodatno pogodovati razvoj cestovne i druge infrastrukture, ali i digitalizaranost i učinkovitost javne uprave, što su kako je ranije naveo Čović i strateški ciljevi njegove Vlade

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)