Moguća postava Hrvatske za Latviju/Dalić ima dosta problema, a jedno rješenje se nameće

Vrijeme:5 min, 54 sec

 

Približio se konačni obračun računa. Hrvatska sutra gostuje u Rigi i tri boda jedina su opcija. Tri dana poslije Armenija stiže u Zagreb u zadnjem kolu i o toj utakmici mora se razmišljati, iako je jasno da je Latvija u fokusu…

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić ima podosta problema sa sastavljanjem momčadi. Situacije jest bolja nego prije prethodnog okupljanja za utakmice s Turskom i Walesom, koje su Vatreni obje izgubili i doveli se u situaciju da dva kola prije kvalifikacija više ne ovise sami o sebi, ali problemi nisu iščezli.

Najveći problem jest utvrditi koliko mogu izdržati i u kakvoj su formi rekonvalescenti Luka Ivanušec i Andrej Kramarić. Potpuno je jasno da nisu spremni odigrati u punom angažmanu dvije utakmice u tri dana, pa će izbornik biti prisiljen dozirati snage.

Sada je najvažnija utakmica s Latvijom, to je logično i jasno, no Hrvatsku očekuje na papiru zahtjevanija utakmica s Armenijom. Možda i puno zahtjevnija od očekivanja. Puno će toga ovisiti kako će Armenci u subotu proći s Velšanima. Još uvijek su igri, dapače, još uvijek ovise sami o sebi.

Dalić će morati dozirati snage

Ako pobijede Wales u Erevanu, bit će u situaciju da s dovoljnom pobjedom protiv Hrvatske u Zagrebu idu izravno na Euro, bez obzira kako će Wales i Turska odigrati u zadnjem kolu.

Nikad ne reci nikad, u nogometu je sve moguće, i Hrvatska je to spoznala u ovim kvalifikacijama kada je od 98,9 posto sigurnog plasmana na Euro napravila tešku veresiju.

Što će Dalić odlučiti i koje točno snage će poslati na travnjaku Rigi u ovom trenutku nije moguće dokučiti. Izbornik veće dulje vrijeme krije te informacije kao zmija noge. Nekoć bi procurila formacija dan ili čak dva prije utakmice, no to se promijenilo jer je i situacija potpuno drukčija.

Hrvatska je ponovno u fazi osvježavanja, stvaranja možda ne nove momčadi, ali ipak s dosta promjena. Vjerojatno od toga ne bi bilo ništa da je Hrvatska barem donekle uspješno prošla Tursku i Wales. I izbornik i Vatreni ostali bi uljuljkani i prezadovoljni. Svako zlo za neko dobro, pa, eto, posljednji porazi barem su utjecali na razbuđivanje izbornika i cijele momčadi, da se uhvate u koštac s problemima i na vrijeme iznađu adekvatna rješenja.

Marco Pašalić na desno krilo, Gvardiol na lijevog beka

A rješenje za Latviju mogao bi biti Marco Pašalić, desno krilo Rijeke i najnoviji bombarder s Kvarnera. Tako dobru lijevu nogu na desnom krilu hrvatski nogomet odavno ne pamti, a pogotovo Dalićevi Vatreni.

S obzirom na to da Ivanušec i posebice Kramarić nisu sto posto fit i teško da mogu odigrati i jednu cijelu utakmicu, a kamoli dvije, može se pretpostaviti da će ih Dalić pokušati sačuvati za Armeniju, na papiru težu utakmicu, a možda i puno težu ako se dogodi scenarij da Armenija pobijedi Wales. U tom slučaju Armenci će biti silno motivirani i Vatrene će u Maksimiru čekati žestok obračun.

Sve opcije treba uzeti u obzir i ukalkulirati u računicu jer više nema mjesta za pogrešku. Dalić i cijeli stožer morali su dobro razmisliti što i kako protiv Latvije jer se ta utakmice ne može tek tako odvojiti od okršaja s Armenijom.

Kako stoje stvari, Joško Gvardiol najvjerojatnije će prijeći na lijevog beka, a na njegovo mjesto stopera mogao bi upasti Martin Erlić. Josip Šutalo vjerojatno će biti drugi stoper. Desno će biti Josip Stanišić, pogotovo nakon što je Juranović osjetio mišić i ne konkurira za utakmicu.

Majer iza leđa napadača

E, sad, kako će Dalić posložiti vezni red i napad, to je otvoreno pitanje. Mateo Kovačić otpao je zbog ozljeda pa je lako moguće da će izbornik poseći za sustavom 4-2-3-1. Dalić je otkrio da je zamjena trebao biti Luka Sučić, no i on je otpao iz kombinacija zbog ozljede. Ozlijedio se i Nikola Vlašić, koji se već vratio u Torino.

„Promijenit ćemo neke stvari, igrat ćemo više napadački, neće biti tri klasična vezna, igrat ćemo sa špicom i polušpicom“, poručio je izbornik.

Hrvatska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacija 

Ako odluči Kramarića sačuvati za utakmicu s Armenijom, desno bi mogao Marco Pašalić, a lijevo Ivanušec, kojeg bi u drugom dijelu mogao zamijeniti Marko Pjaca. U sredinu trolista mogao bi upasti Lovro Majer ili možda Mario Pašalić, a Ante Budimir na mjesto centarfora. Podrazumijeva se da bi u tom slučaju dva zadnja vezna bili Luka Modrić i Marcelo Brozović.

Više prodora po boku i centaršutova

Dalić je naznačio da očekuje puno više prodora po bokovima i centaršutova pred vrata suparnika, što je nasušno nedostajalo hrvatskoj igri u utakmicama s Turskom i Walesom.

„Ne mogu reći da su Musa i Beljo igrali loše, ali momčad nije igrala dobro za njih. Njima trebaju centaršutovi i dodavanja, a nisu ih dobili. Za takve napadače moramo raditi. Bez toga on neće biti na razini. I Budimir ovisi o loptama suigrača, no dobro je da je opet ušao u formu. Rekao sam da u ovom ciklusu tražim napadača za budućnost hrvatskog nogometa, ali nitko nije pokazao više od Budimira. On je mirno radio, zabijao golove i opet je tu“, kazao je Dalić.

Bolja igra jedan na jedan

Osim prodora i ubačaja, Dalić očekuje i bolju igru jedan na jedan nego u posljednje dvije utakmice.

„Ne sjećam se da je itko prošao protivnika. Nitko nije preuzeo odgovornost, pa nismo imali rješenja kada nam je vezni red zablokiran. Tražim od igrača da uzimaju taj rizik i pokušaju stvoriti višak“, poručuje izbornik.

Kada se sve rečeno ubaci u kalkulator, dojam je da će Dalić započeti s Marcom Pašalićem ili će mu barem podariti dobru minutažu u drugom dijelu. Pašalić je u dresu Rijeke pokazao da je kadar napraviti sve što je izbornik naveo, a još uz to i ima odličan, izrađen udarac, koji u pravilu pogađa okvir vrata.

Latvija idealna šansa za debitanta

Iako nije pretjerano hitar i očito nema fizičke kapacitete da pokriva cijelu stranu poput , recimo, Ivana Perišića, dovoljno je trkački izdržljiv i može uspješno odgovoriti defanzivnim taktičkim zahtjevima, pogotovo kada se igra protiv prosječnog suparnika.

U Rijeci možda malo previše solira i prečesto puca, a premalo surađuje s isturenim napadačem, no Dalić će mu vjerojatno dati neke upute i zadatke, pa se može očekivati da će više izbalansirati udarce, dodavanja i centaršutove.

Kako god, čini se da je momčad razine Latvije, koja će sigurno igrati u niskom bloku i braniti se, idealna za njegov debi, a možda i prvijenac u hrvatskom dresu.

Moguća postava:

Livaković – Stanišić, Erlić, Šutalo, Gvardiol – Modrić, Brozović – Marco Pašalić, Majer (Mario Pašalić), Ivanušec – Budimir.

Samo dvije utakmice ostale su do kraja kvalifikacija za Euro 2024. U subotu Hrvatska gostuje u Latviji u terminu do 18 sati, dok tri dana kasnije Hrvatska dočekuje Armeniju u Zagrebu od 20:45. Prijenose odlučujućih utakmica Vatrenih gledajte na Novoj TV i gol.hr-u.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)