Vijeće sigurnosti pozvalo na hitne i produžene humanitarne stanke u borbama između Izraela i palestinskih ekstremista

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu na hitne i produžene humanitarne stanke u borbama između Izraela i palestinskih ekstremista iz pokreta Hamas u Pojasu Gaze – stanke koje bi trajale “dovoljan broj dan” da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći, izvijestio je Glas Amerike.

Vijeće sigurnosti, koje ima 15 članica, uspjelo je prevladati zastoj nakon što prošli mjesec četiri puta nije uspjelo prihvatiti zajedničku rezoluciju, zbog neslaganja o riječima koje će u njoj upotrijebiti. Rezolucijom koja je u srijedu prihvaćena većinom glasova poziva se na hitno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Sjedinjene Države, Rusija i Britanija, koje imaju pravo veta, suzdržale su se od glasanja o rezoluciji, čiji je nacrt podnijela Malta. Preostalih 12 članica glasovalo je za rezoluciju.

Rusija u posljednjem trenutku nije uspjela izmijeniti rezoluciju kako bi se dodao poziv na hitno humanitarno primirje koje bi vodilo k prestanku neprijateljstava.

Dosadašnji zastoj u Vijeću sigurnosti uglavnom je bio posljedica neslaganja o tomu treba li pozvati na ’humanitarnu stanku’ ili na ’prekid vatre’. Stanka se obično smatra manje formalnom i kraćom od prekida vatre, na koji trebaju pristati obje zaraćene strane. Sjedinjene Države zauzimale su se za izraz „stanka“, a Rusija za „obustavu paljbe“.

Prihvaćenom rezolucijom ne osuđuju se početne i brutalne akcije Hamasa – zbog čega je ona prijeporna za izraelskog saveznika Sjedinjene Države i za Britaniju.

Izraelska vojska objavila je u srijedu slikovni zapis u kojem pokazuje oružje navodno pronađeno pri premetačini bolnice al-Šifa, u koju su snage izraelske vojske ušle u srijednu rano ujutro. Hamas je slikovni zapis odbacio kao  izmišljotinu i izraelsku propagandu.

Povezano:

Zdravko Gavran: Pojas Gaze treba smjesta proglasiti protektoratom Ujedinjenih naroda!

 

VoA/Hrvatsko nebo

Odgovori