Visoki zapovjednik Hamasa optužuje vodstvo: “Prvotni plan nije bio napasti izraelske civile, sada se suočavamo s osvetom Izraela, a oni žive u sjaju u Kataru i Turskoj

Vrijeme:2 min, 18 sec

Visoki vojni zapovjednik Hamasa u intervjuu kritizira vođe terorističke skupine, tvrdeći da barbarski napadi 7. listopada nikad nisu trebali ciljati na izraelske civile.

U ekskluzivnom intervjuu The Mail on Sunday vođa 400 Hamasovih terorista tvrdio je da je početni plan bio ubiti izraelske vojnike i uzeti dio vojnika za taoce.

No, rekao je da su vojni čelnici Hamasa u posljednjem trenutku promijenili naredbe što je dovelo do divljačkog silovanja, mučenja i ubojstva više od 1400 djece, žena i muškaraca. Stotine Izraelaca vraćeno je u Gazu kao taoci.

“Ja sam jedan od onih koji su bili zaduženi za planiranje, ali nismo očekivali da će doći do ovoga”, rekao je, govoreći putem šifrirane aplikacije Telegram prošlog tjedna.

“Naše vodstvo se obraćalo mladima govoreći im – idite, radite što god želite, uzmite što god želite… Vidite da smo ubijali i bebe. Naš odlazak tamo u civilna područja, uzimanje 250 talaca, nije bio planiran. Oni su civili. Naš je plan bio uzeti nekoliko vojnih talaca u zamjenu za naše zarobljenike”, rekao je, piše Daily mail.

Zapovjednik, pod kodnim imenom Abu Mohammed, optužio je vođu Hamasa Yahya Sinwara da se ponaša kao “ulični borac”. Rekao je da vodstvo Hamasa koje je naredilo svojim teroristima da rade što žele ne živi u Gazi i ne suočava se s osvetom Izraela.

“Moj razlog zašto sam progovorio jest što želim da svijet zna. Moja draga Gaza je pod bombardiranjem. Problem je u našem vodstvu”, rekao je. Naglasio je da su Hamasovi vojni zapovjednici u Gazi zapravo odsječeni od političkog vodstva i da se sada oslanjaju na glasnike kao u davna vremena.

Rekao je da imaju samo datulje i maslinovo ulje za jelo, za razliku od vrha, Ismaila Haniyeha i drugih, koji žive u sjaju u Kataru i Turskoj.

“Ne znamo u kojem smjeru ići dalje. Ne znamo kojim putem krenuti”, rekao je, tvrdeći da nekoliko drugih zapovjednika Hamasa sada dovodi u pitanje vodstvo: “Uništili su nas”.

U barbarskim napadima 7. listopada Hamas je ispalio topničku raketu iz Gaze i poslao borce preko granice, ubivši 1400 ljudi i uzevši oko 240 talaca.

Više od 270 tijela, većinom mladih ljudi, bilo je razbacano po mjestu održavanja glazbenog festivala u kibucu u pustinji Negev nakon što su Hamasovi napadači paraglajderima prešli granicu i neselektivno pucali na gomilu.

U obližnjem kibucu u južnom Izraelu hamasovci su masakrirali najmanje 40 beba i male djece, prije nego što su nekima od njih odrubili glave i strijeljali njihove obitelji.

U napadu je oko 70 boraca Hamasa naoružanih mitraljezima i granatama upalo u kibuc Kfar Aza u južnom Izraelu ubijajući muškarce, žene i djecu – bez razlike.

Broj poginulih nadmašuje razmjere svih prošlih napada islamista osim 11. rujna. Deseci Izraelaca odvedeni su u Gazu kao taoci, a s nekima su paradirali ulicama.

 

republikainfo.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)