Tijela UN-a o napadima na Gazu: Dosta je, ovo mora prestati odmah

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Čelnici nekoliko glavnih tijela Ujedinjenih naroda zajednički su pozvali na humanitarni prekid vatre u Gazi, dok Izrael pojačava napade u sukobu koji traje gotovo mjesec dana.

Među 18 potpisnika su Volker Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths.

– Cijelo stanovništvo je opkoljeno i napadnuto, uskraćen im je pristup osnovnim stvarima da bi preživjeli, bombardirani su u svojim domovima, skloništima, bolnicama i mjestima bogoslužja. To je neprihvatljivo, rekli su u zajedničkoj izjavi.

– Potreban nam je trenutni humanitarni prekid vatre. Prošlo je 30 dana. Dosta je. Ovo mora prestati sada, poručili su.

Raste pritisak na Izrael zbog civilnih žrtava nakon odbijanja prekida vatre

Griffiths je u petak pozvao na humanitarne “stanke” u izraelskom bombardiranju gusto naseljene palestinske enklave kako bi se pomoglo u isporukama pomoći, koje su daleko ispod razine prije sukoba.

Palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima Riyad Mansour odgovorio je da bi Griffiths trebao pozvati na potpuni prekid vatre.

– Trebali biste jasno i glasno reći u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom da je potreban prekid vatre, rekao je Mansour.

– Treba spasiti živote, potreban je trenutačni prekid svih ovih neprijateljstava. To je ono što očekujem od vas, rekao je.

Izrael je odbio sve veći međunarodni pritisak za prekid vatre, rekavši da nema ništa od toga dok ne budu oslobođeni taoci koje su Hamasovi militanti uzeli za vrijeme divljanja u južnom Izraelu 7. listopada.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)