Izrael/Prvi put u vojnoj povijesti, oborena balistička raketa iznad atmosferskog omotača

Vrijeme:54 sec

 

Izrael je oborio u Zemljinoj orbiti balističku raketu u svemiru koja je 30. listopada letjela s pozicije jemenskih šijitskih pobunjenika hutijevaca u smjeru izraelskoga grada Eilata, koji se nalazi na obali Crvenog mora, objavio je britanski dnevnik The Telegraph. To je prvi put u vojnoj povijesti čovječanstva da je neka balistička raketa oborena u orbiti, dok je letjela iznad atmosferskog omotača.

„Izrael je prošli tjedan upotrijebio proturaketni sustav Arrow kako bi oborio balističku raketu izvan Zemljine atmosfere. To se smatra prvom borbom u svemirskom prostoru u povijesti“, navodi se u vijesti.

Britanski dnevnik dodaje je ujedno riječ o prvoj uporabi raketnog obrambenog sustava Arrow („Strijela“), koji su zajednički proizveli Sjedinjene Države i Izrael s ciljem obaranja balističkih raketa velikog dometa na velikoj visini i pri velikoj brzini.

Raketa koju su iz Jemena ispalili hutijevci, štićenici Irana, preletjela je prije nego što je uništena gotovo 1600 kilometara. Točna visina na kojoj se nalazila u trenutku u kojem je pogođena ni maksimalna visina do koje je letjela nije poznata, a zacijelo je riječ o više desetaka kilometara.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)