Izraelska vojska ušla u Hamasove tunele, vode se borbe s teroristima

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Izrael je objavio da su njegove snage napale naoružane pripadnike Hamasa unutar goleme mreže tunela islamista ispod Gaze, nakon što je premijer Benjamin Netanyahu odbacio pozive na prekid borbi kako bi se ublažila humanitarna kriza u palestinskoj enklavi. Tuneli su ključni cilj za Izrael dok širi kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio vladajući pokret Hamas nakon njegovog oružanog napada prije tri tjedna u kojemu je, prema izraelskim vlastima, ubijeno više od 1400 ljudi.

“Tijekom prošlog dana izraelske obrambene snage (IDF) pogodile su približno 300 ciljeva, uključujući lansirne protutenkovske i raketne lokacije ispod zemlje, kao i vojne komplekse unutar podzemnih tunela koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas”, objavio je IDF.

Militanti su odgovorili protutenkovskim projektilima i vatrom iz mitraljeza, dodaje se. “Vojnici su ubili teroriste i usmjerili zračne snage na napade na mete i terorističku infrastrukturu u stvarnom vremenu”, rekao je IDF.

Svjedoci su rekli da su izraelske snage u ponedjeljak gađale glavnu cestu Gaze koja ide u smjeru sjever-jug i napale grad Gazu iz dva smjera. Izrael je rekao da su njegove snage oslobodile vojnikinju iz zarobljeništva Hamasa.

Vjeruje se da su mnogi taoci u tunelima

Hamas, naoružana islamistička skupina koja upravlja Gazom, dosad je oslobodila četiri civila od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. listopada. Vjeruje se da su mnogi taoci u Hamasovoj mreži tunela.

Brigade al-Kasama, oružano krilo Hamasa, priopćile su da su se militanti rano u utorak sukobili s izraelskim snagama koje su “napale južnu osovinu Gaze, (uključujući) mitraljezima i gađali četiri vozila projektilima al-Jassin 105”, lokalno proizvedenim protutenkovskim raketama. Reuters nije mogao potvrditi izvješća o borbama.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8306 ljudi, uključujući 3457 maloljetnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. listopada. Dužnosnici UN-a kažu da je više od 1.4 milijuna civilnog stanovništva Gaze od oko 2.3 milijuna ostalo bez krova nad glavom.

Sve veći broj poginulih rezultirao je pozivima SAD, najvećeg saveznika Izraela, drugih zemalja i UN-a na pauzu u borbama kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći stigne u enklavu.

Netanyahu je kasno sinoć rekao da Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom u Gazi i da će nastaviti sa svojim planovima za uništavanje te skupine. “Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi”, rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju.

Vojni stručnjaci rekli su da se izraelske snage sporo kreću u kopnenoj ofenzivi djelomično kako bi zadržale otvorenom mogućnost da Hamasovi militanti pregovaraju o oslobađanju talaca.

Relativni oprez s kojim su izraelske trupe zauzele i osigurale dijelove teritorija u prvim danima kontinuiranih kopnenih operacija u Gazi u suprotnosti je s neprekidnim zračnim napadima na sredozemnu enklavu u posljednja tri tjedna, kao i s prethodnim kopnenim ofenzivama Izraela.

Izraelska vojska je rekla da je pogodila više od 600 militantnih ciljeva posljednjih dana u Gazi, gdje palestinskim civilima očajnički trebaju gorivo, hrana i čista voda.

U Gazi nema vode

Humanitarni ured UN-a (OCHA) priopćio je da je opskrba vodom kroz cjevovod iz Izraela u južnu Gazu prekinuta u ponedjeljak “iz nepoznatih razloga”, a najavljeni popravak još jednog cjevovoda u središnju Gazu nije održan. “U vrijeme pisanja ovog teksta, Gaza ne dobiva vodu iz Izraela”, objavio je ured na svojoj web stranici.

Znatno manje kamiona s humanitarnom pomoći stiglo je do opkoljene enklave nego što je potrebno, rekli su dužnosnici UN-a, a javni red je narušen upadanjem ljudi u skladišta UN-a u potrazi za hranom.

Zbog toga su četiri UN-ova centra za distribuciju pomoći i jedno skladište prestali raditi, objavila je u ponedjeljak Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA).

“To je katastrofa povrh katastrofe. Zdravstvene potrebe rastu i naša sposobnost da zadovoljimo te potrebe brzo pada”, rekao je regionalni šef Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Rick Brennan ponavljajući međunarodne pozive na prekid vatre kako bi se omogućila veća humanitarna operacija.

Tone pomoći gomilaju se na graničnom prijelazu Rafah, koji odvaja Egipat od Gaze, čekajući inspekciju Izraela, prema američkom dužnosniku koji je želio ostati anoniman.

Prema UN-u, samo 117 kamiona s pomoći stiglo je od 21. listopada do ponedjeljka ujutro u Gazu, koja je pod izraelskom blokadom od 2007., kada je Hamas preuzeo vlast.

Izraelsko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je još 39 kamiona stiglo tijekom ponedjeljka. Sukob je doveo do prosvjeda diljem svijeta u znak potpore Palestincima te antisemitskih i islamofobnih incidenata.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)