IZRAELSKA VOJSKA: Napadamo sve dijelove Gaze; UN: Rat se širi na Siriju

Vrijeme:1 min, 38 sec

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Jonathan Conricus rekao je da izraelska vojska “napada u svim dijelovima pojasa Gaze”. Izrael će “pojačati” humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, dodao je.

“Fokusiramo svoje aktivnosti na sjeverni dio Gaze, tu je sjedište Hamasa… ali nastavljamo s napadima i u drugim dijelovima Gaze. Lovimo njihove zapovjednike, napadamo njihovu infrastrukturu i kad god se pojavi važna meta – mi je napadnemo”, rekao je.

IDF tvrdi da je pogodio oko 300 ciljeva i ubio “brojne” borce Hamasa u posljednja 24 sata. Rečeno je da su pogođeni lanseri protutenkovskih projektila, lansirna mjesta za rakete i vojni objekti unutar podzemnih tunela.

“Tijekom kopnenih operacija snaga, vojnici su imali nekoliko sukoba s terorističkim ćelijama koje su prema njima ispaljivale i protutenkovske projektile”, stoji u priopćenju IDF-a.

“Vojnici su ubili teroriste i usmjerili zračne snage na napade na mete i terorističku infrastrukturu”, dodaje se.

UN-ov izaslanik: Počelo širenje rata na Siriju

Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju, potaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rješenju 12-godišnjeg sukoba, rekao je danas posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za tu zemlju.

Geir Pedersen rekao je Vijeću sigurnosti da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, sirijski narod sada suočava sa “zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije” nakon Hamasovih napada na Izrael 7. listopada i izraelske vojne odmazde.

“Prelijevanje rata u Siriju nije više samo rizik; to je već počelo”, rekao je izaslanik UN-a za Siriju. Pedersen je ukazao na zračne napade koji se pripisuju Izraelu koji je nekoliko puta pogodio sirijske zračne luke u Alepu i Damasku te na odmazdu Sjedinjenih Država na, kako je rekao, višestruke napade na njihove snage “od skupina za koje tvrdi da ih podupire Iran, uključujući i na sirijskom teritoriju”.

S obzirom na to da je regija “najopasnija i napeta”, rekao je, “dolijeva se ulje na vatru koja se već počela rasplamsavati” u Siriji, u kojoj je došlo do porasta nasilja i prije 7. listopada.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)