BERLIN/NJEMAČKA UPOZORILA EUROPU: “Moramo se pripremiti za rat”

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Njemački ministar obrane upozorio je da bi “mogla postojati prijetnja rata u Europi”, dok je branio odgovor svoje administracije na nove prijetnje, uključujući rusku agresiju i rat na Bliskom istoku. Govoreći za njemačku televiziju ZDF, Boris Pistorius, član Socijaldemokratske stranke kancelara Olafa Scholza, rekao je da će nacije poput Njemačke morati povećati sposobnost svojih oružanih snaga za održavanje mira u regiji te da moraju promijeniti mentalitet u onaj “u kojem je rat moguć”.

“Trideset godina mirovnih dividendi, 30 godina bez Varšavskog pakta kao prijetnje značile su da Bundeswehr, kao ni druge oružane snage, nisu u stanju u kojem bi inače bile”, rekao je Pistorius, a prenosi Newsweek.

Od početka sukoba u Ukrajini, neke su europske države povećale izdvajanja za obranu, a NATO je ojačao snage raspoređene duž istočnog krila Europe koje graniči s Rusijom. Ubrzo nakon invazije Moskve, Scholz je najavio povećanje njemačkih vojnih izdataka od 100 milijardi eura. “Ne možete nadoknaditi tu potrošnju u 19 mjeseci, ni kroz proizvodnju, ni kroz nabavu, niti kroz bilo što drugo. Naš standard za poboljšanje obrane mora biti brži i energičniji”, rekao je Pistorius.

“Moramo se naviknuti na ideju da bi u Europi mogla postojati prijetnja ratom”, rekao je Pistorius. “A to znači da moramo postati sposobni za rat, moramo biti spremni za rat i pripremiti Bundeswehr i društvo za njega”, dodao je.

Na upit o zabrinutosti da se Njemačka, u kojoj je nakon pandemije zabilježena visoka inflacija, ne privikava dovoljno brzo na prijetnju rata, Pistorius je rekao: “Sve što je pokvareno u 30 godina ne može se nadoknaditi u 19 mjeseci.”

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)