EU očekuje da BiH uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku

Vrijeme:1 min, 28 sec

Europska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU-a u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

– Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt obavezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike s politikom EU-a – naveo je u odgovoru na Fenin upit glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH sa uvođenjem viznog režima za Bahrein od rujna 2023.

– Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU-a pojednako za sve zemlje, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcioniranje bezviznog režima BiH sa EU koji je već uspostavljen – naveo je Koenig.

Po njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od strane zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU.

– Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima s BiH, imajući u vidu da je snažnije integriranje Zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU-a. Ipak, EU zadržava pravo da ponovo uvede vizni režim ukoliko se ne ispune uslovi za izuzeće od viza – naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvještaju o mehanizmu suspenzije viza, koji je Europska komisija dostavila Europskom parlamentu i Europskom vijeću u listopadu 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike s listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratifikuje Statusni sporazum o Frontexu s EU te da se riješe pitanja suradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice.
dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori