(FOTO)UNATOČ KORDIĆEVOJ ZABRANI/U Mostaru se održava prosvjed podrške Palestini

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

– Iako su organizatori otkazali održavanje skupa, a Grad Mostar odbio dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, na Trgu Musala okupili su se građani Mostara s transparentima i zastavama Palestine kako bi pružili potporu palestinskom narodu.

Promet je u tom dijelu grada blokiran, a skup nadziru pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Svoj dolazak potvrdili su i navijači Veleža “Red Army”. Na svojoj Facebook stranici su napisali da se skupu trebaju odazvati svi građani i građanke Mostara i Hercegovine kako bi njihova podrška bila mali poticaj da Palestina ne odustaje s puta istine.

Pored prosvjednog skupa odvija se i humanitarni bazar, a sav prihod ide za pomoć Palestini.

Inače, skupovi podrške palestinskom narodu održali su se prvo u Sarajevu, a najavljeni su i u još nekoliko bh. gradova.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je rekao da su ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u ovome gradu.

– Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikantstva graditi političke karijere – poručio je Kordić.

Potom se oglasilo udruženje Palestinske zajednice u BiH poručivši kako će ”poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, odustati od zahtjeva”.

Povezano

DRUGI PIŠU/Stavovi Mostara usklađeni s Washingtonom i Bruxellesom, a Sarajeva i Banja Luke s Teheranom, Ankarom i Moskvom

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)