Marinko Ljoljo na čelu HVIDRA-e Jablanice

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

HRVATSKI RATNI VOJNI INVALIDI OBNOVILI RAD UDRUGE

Inicijativni odbor obnovio je rad udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HVIDRA) u Jablanici nakon što je ona prestala s radom prije 17. godina, a iz županijskog registra posve izbrisana ove godine. Rezultat je to nerada i nebrige oko HVIDRA-e Jablanice koja je osnovana 1994. nakon što jer najveći broj njezinih članova izašao iz zatočeništva u logoru Armije BiH.

Nijedan sabor udruge nije održan u zadnjih 17 godina. Pa ipak, u nedjelju 22. listopada okupilo se članstvo u prostorijama Doma u Doljanima te ponovno pokrenuli postupak osnivanja udruge HVIDRA-e Jablanice. Doneseni su odluka o osnivanju, Statut, Poslovnik o radu, izabrana su tijela i donesen plan rada. Na čelu Predsjedništva udruge jednoglasno je izabran Marinko Ljoljo, Milenko Stojanović je dopredsjednik, a Marinko Miličević člana. U Nadzorni odbor su izabrani Mario Zelčenika, Vili Kuraja i Nikola Rotim. Osnivačkoj skupštini nazočili su i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana općine Jablanice i njihov predsjednik Ivan Rogić. Saboru je kao gost nazočio i predsjednik Zajednice podružnica HVIDRA-e HNŽ-a Zoran Zovko. Sada slijedi registracija udruge kod nadležnoga ministarstva i u sudu.

Najveći broj ratnih vojnih invalida Jablanice riješio je u dobrome postotku svoj status sukladno zakonima i stupnju tjelesnog oštećenja u Federaciji BiH, a za jedan manji broj će se vodstvo udruge zauzimati kako bi i oni ostvarili pripadajuća šprava. Od rata do danas umro je 21 ratni vojni invalid, što je iznimno veliki broj. Udruga će sada dati prioritet oboljelima, a naročito na bolničkome liječenju, pojasnio je predsjednik Marinko Ljoljo.

U planu djelovanja udruga će u suradnji s ministarstvom branitelja RH, jer se otvoprio prostor, pomagati da invalidi koji imaju stradanje, ozljede, oboljenja također reguliraju svoj status i dobiju prinadležnosti u Hrvatskoj. Udruga je najavila i kako će s drugim udrugama trajno njegovati tradiciju i žrtvu Domovinskog rata Hrvata Jablanice i šire. Iz udruge su podsjetili na jedan od najbolnijih dana, 28. srpnja 1993. kada je po zloglasnome planu Neretva 93 Armije RBiH upadom njihovih pripadnika izvršen masakr i pokolj 39 Hrvata.

Pri tome su zarobljeni brojni Hrvati i odvedeni u logor u Muzeju u Jablanici gdje su pod nehumanim uvjetima bili zatočeni obolijevali, ubijani, mučeni da bi poslije sedmomjesečne torture pod pokroviteljstvom ICRC , Ureda za razmjenu bili oslobođeni 1. 3. 1994. Iz HVIDRA-e su najavili kako će povodom predstojećih svetkovina posjetiti spomen obilježja : groblje sv. Ilije u Doljanima, spomenik žrtvama Prvog, Drugog i Domovinskog rata ispred Doma u Doljanima, zatim križ u Sovićima i kao najveće stratište Stipića livadu.

Tu će zapaliti svijeće, pomoliti se i odati dužnu počast nevinim žrtvama. Iz HVIDRA-e Jablanice su uputili poziv i ostalim ratnim vojnim invalidima s područja Jablanice da se priključe radu udruge kako bi bili jači i mogli ispuniti svrhu s obnovom rada.

Autor:Zoran Krešić

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)