Erdogan se ne odriče Hamasa, nego se zbližava s Iranom

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Hamasovi napadi 7. listopada pružili su Erdoganu jedincatu prigodu da stane uz Izrael, i to prigodu koja on će vjerojatno profućkati. „Umjesto da osudi Hamas i distancira se od militantne skupine, Erdogan je odlučio još jednom žrtvovati strateške interese Turske u korist svojih islamističkih nazora.“

To u članku od 24. listopada „Sveze s Hamasom“, u američkom časopisu Foreign Policy, ističe Sinan Ciddi, izvanredni profesor studija nacionalne sigurnosti na Sveučilištu Marine Corps i nerezidentni viši savjetnik pri Zakladi za obranu demokracija.

„Zacrtavajući takav kurs, Erdogan još jednom djeluje tako da potvrđuje najdublje sumnje Zapada u to komu je i čemu istinski privržen. Dok Bidenova administracija nastavlja jačati potporu Izraelu putem SAD-ove Blinkenove leteće diplomacije, jedina postaja koja nedostaje na njegovoj turneji po regiji jest Ankara. Čini se da je Turska odlučila stati uz Hamas samo zato što je Erdogan htio tako postupiti“, primjećuje Ciddi.

„Edogan je već nagovijestio slanje još jedne flotile pomoći za Gazu i „najavio kako namjerava sa svojim iranskim kolegom, predsjednikom Ibrahimom Raisijem koordinirati odgovor na invaziju Izraela u Gazi, koja se upravo očekuje“, piše uz ostalo američki stručnjak, dodajući da se to događa „upravo u času kada se mnoge zapadne vlade se pitaju o opsegu umiješanosti Irana u Hamasove napade“.

Po svemu sudeći, Erdogan je sada spreman „odstupiti od procesa ponovne izgradnje veza s Izraelom“, što pokazuje da pm „ne bježi od vanjskopolitičkih zaokreta ako smatra da su oni potrebni“, ističe se u Ciddijevoj analizi odnosa Turske prema Hamasu, Izraelu, Iranu, SAD-u i ostalim članicama NATO-a, političkog i vojno-sigurnosnog saveza kojemu Turska pripada.

Nslovna slika: Erdogan (desno), tada predsjednik turske vlade, primio je u Ankari 18. lipnja 2013. sadašnjega glavnog stratega Hamasa Ismaila Haniyeha (lijevo) i jednog od Hamasovih vođa Khaleda Mashala (u sredini); Foto: AFP, via Getty Images.

 

Foreign Policy/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)