Dok Izrael nastavlja nemilosrdne napade na Gazu, Obama upozorava da bi to moglo imati kontraefekat

Vrijeme:2 min, 36 sec

Izraelska vojska priopćila je da se priprema za “nemilosrdne napade” kako bi uništila Hamas, dok je bivši američki predsjednik Barack Obama upozorio da će “svaka izraelska vojna strategija koja ignorira gubitke ljudskih života na kraju imati suprotne rezultate”.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je broj poginulih u Gazi premašio 5.000 u dva tjedna izraelskih zračnih napada kao odgovor na Hamasov napad 7. listopada na južni Izrael u kome je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Izrael je iz zraka gađao stotine ciljeva u Gazi dok su se njegovi vojnici borili protiv Hamasovih boraca tijekom napada na opkoljeni palestinski pojas u kome su civili blokirani u teškim uvjetima.

Hamas je oslobodio dvije Izraelke među više od 200 talaca uzetih tokom napada 7. listopada. One su treći i četvrti taoci koji su oslobođeni.

Zapovjednik izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, izdao je priopćenje u kome sugerira da Izrael nema namjeru prekinuti svoje napade na gusto naseljeni pojas Gaze i nagovijestio da je dobro pripremljen za kopneni napad.

– Želimo dovesti Hamas u stanje potpunog raspada. To je put nemilosrdnih napada koji razaraju Hamas svuda i na svaki način – kazao je Halevi.

– Dobro smo pripremljeni za kopnene operacije na jugu – dodao je on, misleći na južni Izrael, koji se naslanja na Gazu.

– Trupe koje imaju više vremena bolje su pripremljene, i to je ono što mi sada radimo – kazao je.

Sjedinjene Države javno naglašavaju pravo Izraela da se brani, ali dva izvora upoznata sa situacijom izjavili da su Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali privatne pozive na oprez u razgovorima s Izraelcima.

Američki prioritet je dobivanje vremena za pregovore o oslobađanju drugih talaca, kažu izvori, koji su govorili prije nego što je objavljeno oslobađanje novih dvoje talaca.

Upitan o mogućnosti prekida vatre, američki predsjednik Joe Biden je rekao: “Trebali bismo osloboditi te taoce i onda možemo razgovarati”.

Obama je, u rijetkom komentaru jednog bivšeg američkog predsjednika o vanjskopolitičkoj krizi upozorio Izrael da ne uzrokuje toliko civilnih žrtava u odmazdi protiv Hamasa i da bi to u potpunosti otuđilo Palestince.

– Svaka izraelska vojna strategija koja ignorira ljudske žrtve mogla bi se u konačnici izjaloviti. Već su tisuće Palestinaca ubijene u bombardiranju Gaze, od kojih su mnogi djeca. Stotine tisuća je protjerano iz svojih domova – navodi Obama u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Nije jasno je li Obama koordinirao svoju izjavu s Bidenom, koji je bio njegov potpredsjednik. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

– Odluka izraelske vlade da prekine opskrbu hranom, vodom i strujom blokiranog civilnog stanovništva prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize – dodao je.

– To bi moglo dodatno pogoršati palestinske stavove, narušiti globalnu podršku Izraelu, ići na ruku izraelskim neprijateljima i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regiji – napisao je on u izjavi u kojoj se također osuđuje Hamasov napad, i ponovio je podršku pravu Izraela da se brani.

Američki državni tajnik Antony Blinken planira danas prisustvovati sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku, iako je bilo nejasno koje bi mjere, ako ih ima, Vijeće moglo poduzeti, čijih pet članica s pravom veta izgleda podijeljeno, prenosi Reuters.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori