POSLALI PISMO/Hrvatska i Austrija žele EU sredstvima graditi plinovod od Krka do Bavarske

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Hrvatski, austrijski, slovenski i bavarski premijeri poslali su pismo Europskoj komisiji o namjeri izgradnje plinovoda od LNG terminala na Krku do Bavarske europskim sredstvima, a koji bi u budućnosti mogao prevoziti i vodik, rekao je danas u Beču premijer Andrej Plenković.

“Austrija i Hrvatska su važni partneri na području energetike”, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer na konferenciji za medije nakon susreta s Plenkovićem koji je u službenom posjetu Beču.

“LNG terminal na Krku je vrlo važno pitanje za Austriju, a dvije zemlje surađuju na postizanju neovisnosti o ruskom plinu”, rekao je Nehammer.

“Hrvatski terminal je dobra inicijativa”

“Danas su austrijska skladišta na 97 posto popunjenosti, što Beč nije mogao ni sanjati prošle godine te su otkriveni i drugi kapaciteti za opskrbu”, nastavio je austrijski kancelar.

Austriji, kao zemlji bez mora, iznimno je važna infrastruktura kako bi uopće dobivala plin, a Nehammer je u tom kontekstu izdvojio hrvatski terminal te “dobru inicijativu” da se on plinovodom poveže sa Slovenijom, Austrijom i Bavarskom. Austrijski predsjednik vlade krajem prošle godine posjetio je Omišalj.

Plenković: Tri države i njemačka savezna pokrajina pisali Ursuli von der Leyen

Plenković je objavio kako su tri države i njemačka savezna pokrajina poslali pismo predsjednici Europske komisije s planom investicija u plinovod koji bi se gradio europskim sredstvima.

Istaknuo je da Hrvatska povećava kapacitet terminala s 2.9 na 6.1 milijardu prostornih metala plina, što je “dvostruko više” od hrvatskih potreba.

“Time omogućujemo da Hrvatska pomogne u opskrbi plinom našim susjedima”, rekao je premijer, pa naglasio da će plinovod biti građen da može prevoziti i vodik, čime će doprinijeti energetskoj tranziciji kontinenta.

Projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran”

Hrvatska, Slovenija i Italija početkom godine ispunile su uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran”, čime će proizvoditi taj energent u blizini terminala na Krku.

Dvojica čelnika država pohvalila su odnose dviju država, posebno na gospodarskom planu. Plenković je kazao kako je prošle godine trgovinska razmjena iznosila 3.4 milijarde eura, a da Hrvatska surađuje s oko 800 austrijskih tvrtki.

Austrijski kancelar kazao je kako su i austrijske i hrvatske tvrtke iznimno zadovoljne međusobnim investicijama i stečenim povjerenjem u trgovini.

Plenković će se sastati s gradišćanskim Hrvatima u Beču

Razgovarali su i o položaju hrvatske manjine u Austriji. Plenković je rekao kako u toj zemlji živi oko 50 tisuća gradišćanskih Hrvata koji su zadovoljni svojim statusom, a tu je i između 100 i 130 tisuća hrvatskih državljana koji borave u Austriji.

Plenković će se kasnije danas u Beču sastati i s gradišćanskim Hrvatima.

Plenković i kancelar Austrije razgovarali o Ukrajini, proširenju EU i sukobu Izraela i Hamasa

Dvojica premijera iskazala su podršku dviju država Ukrajini, proširenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana te Izraelu u borbi protiv Hamasa.

“Ponovili smo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, ali i na poštivanje međunarodnog i humanitarnog prava, izbjegavanje civilnih žrtava i regionalne eskalacije”, rekao je Plenković upozorivši da bi daljnja destabilizacija Bliskog istoka imala izravne posljedice i za Europu.

Hrvatski premijer nakon susreta s kancelarom posjetit će i austrijski parlament gdje će se susresti s njegovim predsjednikom Wolfgangom Sobotkom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)