AMERIČKI VELEPOSLANIK NA BOBOVCU/Povijest BiH nije oblikovao samo jedan narod i kultura, ona pripada svima

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy posjetio je srednjovjekovni grad Bobovac prijestolnicu srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, odakle je poručio kako su povijest ove zemlje nije oblikovao jedan narod ili jedna kultura, te da BiH pripada i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Zdravo, evo nas na Bobovcu, prijestolnici srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva. Prekrasan je jesenji dan, upravo smo završili obilazak arheološkog nalazišta i kapele u kojoj je sahranjeno nekoliko bosanskih kraljeva. Priče koje su nam ispričane o kraljevima i kraljicama i odnosima između raznoraznih vojvoda i braće koji su se svi borili za prijesto u ovom srednjovjekovnom kraljevstvu fascinantne su i bilo ih je baš zanimljivo čuti. Jedna od stvari u kojima zaista uživam u Bosni i Hercegovini, kao što znate, je istraživanje ovakvih mjesta i učenje o vašoj povijesti. Po prirodi sam znatiželjan, ali vaša povijest je baš istinski bogata. I ono što me uvijek iznenadi jeste koliko je raznih naroda i kultura oblikovalo tu povijest. Na nju ne može polagati pravo samo jedan narod ili samo jedna kultura. Ona pripada svima. Pripadala je svima u ta davna vremena, pripada im i danas”, rekao je ambasador Murphy.

“Možete biti Bošnjak, Srbin, Hrvat, Ostali i Bosanac, sve u isto vrijeme kao i Europljanin. Još ću nešto o tome reći, jedna od tako upečatljivih stvari je koliko ovo povijesno razdoblje o kojem sam danas čuo ima zajedničkog sa širom europskom i transatlantskom poviješću. Ovo je istinski širi zajednički kulturni prostor, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Europi i transatlantskoj zajednici u cjelini. Pa, ako nemate ništa protiv, nešto od toga je i moje. Nadam se da ćete svi u zemlji to prihvatiti, čuvati, štititi, kako bi buduće generacije imale priliku istraživati i oduševljavati se učenjem kao što sam ja, a sve za bolju i svjetliju budućnost, zajedno za BiH”, poručio je veleposlanik Murphy u video poruci.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)