Napadnute američke vojne baze u Iraku i Siriji, “Iran želi potpiriti vatru kaosa”

Vrijeme:1 min, 50 sec

Bespilotnim letjelicama i raketama gađana sinoć je gađana zračna baza Ain al-Asad u zapadnom Iraku, gdje su smještene američke i druge međunarodne snage, dok se unutar baze čulo više eksplozija, navela su dva sigurnosna izvora. Iz iračke su vojske izvijestili da su zatvorili područje oko zračne baze, a u međuvremenu je počela istraga o ovom slučaju. Još nije poznato ima li žrtva ili materijalnih šteta.

Osim spomenute baze na zapadu zemlje, projektili su pogodili i vojnu bazu američkih vojnika u blizini zračne luke u Bagdadu, priopćila je iračka policija, no bez dodatnih informacija. U posljednja 24 sata gađane su četiri vojne baze u Iraku, u kojima su smještene američke vojne snage, pri čemu je manji broj vojnika dobio lakše ozljede.

Prošlog su tjedna naoružane skupine povezane s Iranom zaprijetile da će projektilima i bespilotnim letjelicama ciljati objekte povezane s SAD-om, ako Washington intervenira na strani Izraela u ratu protiv Hamasa u Gazi.

U Iraku se trenutno nalaze 2500 američkih vojnika te njih još 900 u susjednoj Siriji, u sklopu misije čiji je cilj pomoći lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. zauzela dijelove teritorija obje zemlje.

Zapadni dužnosnici upozoravaju da je opasnost od regionalnog “prelijevanja” iz rata Izraela i Hamasa stvarna, nakon što su se američke snage u regiji suočile sa sve većim prijetnjama, a američke baze u Iraku i Siriji opetovano su bile meta napada dronovima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla da je rizik od regionalnog prelijevanja rata Izraela i Hamasa “stvaran”. Govoreći na Institutu Hudson u Washingtonu, Von der Leyen je također rekla da se dijalog između Izraela i njegovih susjeda mora nastaviti. “Vidjeli smo arapske ulice pune bijesa diljem regije. Dakle, rizik od regionalnog prelijevanja je realan”, rekla je, dodajući da “Iran, Hamasov pokrovitelj, samo želi potpiriti vatru kaosa.”

Kataib Hezbollah, moćna oružana frakcija s bliskim vezama s Iranom, optužila je SAD da podupire Izrael u “ubijanju nevinih ljudi” i rekla da treba napustiti Irak. U prošlim godinama, iranske milicije u Iraku redovito su gađale američke snage u Iraku. Takvi napadi su prestali pod primirjem koje je na snazi od prošle godine, a Irak je imao razdoblje relativnog mira.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)