Hutijevci koje podupire Iran ispalili rakete i dronove iz Jemena prema Izraelu, Amerikanci ih srušili

Vrijeme:1 min, 9 sec

Ratni brod američke mornarice USS Carney koji djeluje na Bliskom istoku presreo je više projektila u blizini obale Jemena. Sve je potvrdio i Pentagon.

Američki ratni brod srušio je tri rakete i više dronova koji su potencijalno išli prema metama u Izraelu, rekli su iz Pentagona.

Dodali su da su rakete i dronovi srušeni iznad Crvenog mora.

“Ne možemo reći sa sigurnošću što su točno ciljale te rakete i dronovi, no lansirani su iz Jemena, kretali su se sjeverno Crvenim morem i potencijalno išli prema metama u Izraelu”, rekao je glasnogovornik Pentagona novinarima.

Jedan od dužnosnika rekao je CNN-u da su projektile ispalili hutijevci, koji imaju potporu Irana i uključeni su u već dugogodišnji sukob u Jemenu sa službenom vlašću, sunitskom snagama i njihovim pokroviteljem S. Arabijom.

Incident se dogodio u trenutku povećanih napetosti na Bliskom istoku zbog sukoba između Izraela i Hamasa.

Iran već dugo podržava Hamasove militante. Inače, USS Carney prošao je jučer kroz Sueski kanal u Crveno more. Zapovjedništvo američkih snaga priopćilo je u objavi na društvenim mrežama da će brod “pomoći u osiguravanju pomorske sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku”.

Sjedinjene Države poslale su značajne pomorske snage na Bliski istok prošli tjedan, uključivo dva nosača zrakoplova, njegove brodove za potporu i oko 2000 marinaca. SAD također ima niz baza na Bliskom istoku s trupama, borbenim zrakoplovima i ratnim brodovima.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)