RAT U IZRAELU/Žestoke borbe na Zapadnoj obali; Jordanski kralj: Cijeloj regiji prijeti katastrofa

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Šest ljudi poginulo je u sukobima s izraelskim trupama na Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izraelske snage ušle su ranije u izbjeglički kamp Nur Shams u gradu Tulkarmu i traju borbe između njih i palestinskih napadača, javlja Reuters pozivajući se na svjedoke.

Izraelska vojska priopćila je ranije da je uhitila više od 80 osumnjičenika, uključujući “63 teroristička operativca Hamasa”, u noćnim racijama na Zapadnoj obali.

Rečeno je da je uhićeno pet osumnjičenih u Nur Shamsu i dodano da sigurnosne snage “nastavljaju djelovati u kampu kako bi osujetile terorističke aktivnosti”.

Zapadna obala pod izraelskom okupacijom odvojena je od Pojasa Gaze. Njegovim dijelovima upravljaju Palestinske vlasti, dok Gazom upravlja Hamas.

Susret egipatskog predsjednika i jordanskog kralja

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah osudili su ono što su nazvali “kolektivnim kažnjavanjem” Palestinaca u Gazi nakon sastanka u Kairu na kojem su razgovarali o ratu.

U priopćenju koje je objavio Jordan također se upozorava da borbe prijete gurnuti cijelu regiju u katastrofu.

Sisi i kralj Adbullah trebali su ovog tjedna u Jordanu razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ali je Jordan otkazao sastanak nakon eksplozije u arapskoj bolnici Al-Ahli u Gazi u utorak. Egipat i Jordan bili su prve arapske države koje su normalizirale odnose s Izraelom i odigrale su značajnu posredničku ulogu u prethodnim sukobima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)