Srbijanske nevladine organizacije apeliraju na EU: Napustite dosadašnju politiku suradnje s Vučićem i njegovom autokratskom vladom!

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

Ukupno 12 nevladinih organizacija iz Srbije pozvalo je EU, njegove države članice i ostale zapadne partnere da napuste dosadašnju politiku suradnje s Aleksandrom Vućićem i s njegovom autokratskom vladom, koja nadzire medije, nacionalistička je i uvodi „regiju“ u nove sukobe. Iz tih organizacija poručili su da je „danas postalo očito da politika pomirenja i suradnje s režimom u Srbiji ne će uroditi plodom“, izvijestio je jučer beogradski liberalni tjednik danas na svojoj mrežnoj stranici.

 

Među potpisnicima su: Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP), Beogradski centar za sigurnosnu politiku (BCBP), Centar za suvremenu politiku, CRTA, ISAK fond, Europski pokret u Srbiji, Slavko Ćuruvija fondacija, JUKOM, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija i Građanske inicijative.

„Srbija i Zapadni Balkan ponovo su na raskrižju. Vrijeme je da se postigne dugoročan mir i prosperitet pomoću procesa integracije ili [nas čeka] ponovno uranjanje u smrtonosnu spiralu autokracije i sukoba. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine i rješavanje svih neriješenih prijepora u regiji ne će biti mogući bez pune obnove demokracije u Srbiji i nastavka zarobljavanja države”, stoji u apelu koji je pročitan na Beogradskoj sigurnosnoj konferenciji.

Iz ovih organizacija dalje objašnjavaju da je građanima Srbije uskraćen je slobodnim i nezavisnim medijima. „Usklađenom akcijom medija, pod izravnim nadzorom vladajućeg režima, oni su bili izloženi kontinuiranoj antizapadnoj i drugoj populističkoj propagandi koja je bila u punoj suprotnosti s vladama koje su deklarirale određenje za članstvo zemlje u EU-u. Sukladno tomu, građani podupiru ulazak Srbije u EU na najnižoj razini u posljednjih deset godina, dok je za 65% građana Rusija viđena kao zemlja koja je najveći prijatelj”, navodi se dalje i dodaje:

„Potkopavajući ustavni poredak Srbije i njime uspostavljenu podjelu vlasti, predsjednik republike uzurpirao je ovlasti Vlade, Narodne skupštine, pa čak i sudstva. Nacionalizam, korupcija i organizirani prekogranični kriminal u stalnom su porastu. Regionalni su odnosi zategnuti, kosovsko pitanje zašlo je slijepu ulicu, a vanjskopolitička orijentacija Srbije rastrgana je između mimikrije integracije u EU i bliskih veza s Rusijom“, stoji dalje u pismu.

U apelu osim tog stoji da su oružani sukob u Banjskoj na sjeveru Kosova, 24. rujna, i reakcije iz Beograda koje su slijedile „otkrili da se vlast rijetko kad vodi osnovnim vrjednotama i zaštitom prava svojih građana, a da je više vođena službeno promicanom populističkom retorikom“.

„Podupirući ljude povezane s organiziranim kriminalom, koji su pod američkim sankcijama, i proglašujući ih braniteljima srpskih interesa na Kosovu, režim Srbije gradi prijeteće strukture na Kosovu dok se pretvara da je konstruktivan partner u dijalogu. Njegova desetogodišnja politika, narativi i postupci stvorili su plodno tlo za nedavne tragične događaje, čime je destabilizirana sigurnost cijele regije“, dodaje se.

Potpisnici podsjećaju domaću i stranu javnost i političke čimbenike da je cijelo desetljeće vladajući režim bio prepoznatljiv sugovornik za europske i druge međunarodne partnere.

„To je bio pragmatičan pristup da se razgovara s nadležnim vlastima u zemlji, u ufanju da će to dati pozitivne rezultate. Građani Srbije više od 23 nedjelje prosvjeduju na ulicama zbog masovne pucnjave koja se dogodila 3. i 4. maja na Vračaru i Mladenovcu tražeći odgovornost za propuste institucija kako bi spriječile te događaje i protiv sveprisutnih državno sponzorisanog nasilja i nadzora medija. No unatoč izvješćivanju civilnoga društva i medija o napadima, klevetama i nasilju koje su inicirali ili tolerirali vladini dužnosnici, većina EU-a i međunarodnih partnera šutjela je.“

„Iz tih razloga“ – zaključuje se u pismu 12 srbijanskih nevladinih organizacija –  „apeliramo na EU, članice EU-a i druge zapadne partnere da promijene politiku sklapanja sumnjivih dogovora s autokratskim vođama, da osiguraju nastavak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da hitno uđu u strukturirani dijalog s prodemokratskim i pro-EU akterima u zemlji i regiji, da se suzdrže od uvođenja sankcija koje bi utjecale na srpsko stanovništvo, da podupru napore da se osiguraju ravnopravni uvjeti na prosinačkim izborima u Srbiji kako bi bili fer i slobodni.“

Povezano:

Iz stranih medija/Srbija na Zapadu i druge američke bajke

 

danas.rs/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)