Iz stranih medija/Orbánova igra

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán koristi se ekonomskim i sigurnosnim prednostima koje članstvo u EU-u i NATO-u donosi njegovoj zemlji, dok istodobno stječe ekonomsku korist nanoseći štetu objema organizacijama – upozorava Reinhard Veser u njemačkom FAZ-u od 18. listopada, u komentaru Drska igra mađarskoga šefa vlade povodom Orbánova posjeta Pekingu, gdje je sklopio neke sporazume sa zemljom domaćinom i susreo se s ruskim predsjednikom Putinom, isto kao i srbijanski predsjednik  Vučić.

Za mađarskog premijera Viktora Orbána prednost je što je bio jedini šef vlade članice EU-a na summitu Puta svile u Kini, i jedini šef vlade zemlje EU-a koji se nakon dugo vremena susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Takve jedinstvene prednosti pomažu mu u dvostrukoj igri koju igra s članstvom Mađarske u EU i NATO-u na štetu obiju organizacija. Njegovo koketiranje s komunističkom diktaturom u Kini i ruskim ratnim zločincem redovito pomaže Orbánu da pridobije pozornost u međunarodnoj politici veća nego što odgovara ekonomskoj moći i broju stanovnika Mađarske.

Pekingu i Moskvi Orbán je zanimljiv jer redovito iskušava – u svakom slučaju ne posve besprijekorno – jedinstvo Zapada prema njima, a ponekad uspije i ublažiti njegova stajališta. Unatoč tomu, svi ga pokušavaju zadržati uza se, pogotovo u Europskoj uniji. Orbán se koristi ekonomskim i sigurnosnim prednostima koje članstvo u EU-u i NATO-u donosi njegovoj zemlji, dok istodobno stječe ekonomsku korist nanoseći štetu objema organizacijama. Mora se priznati da to radi s velikom vještinom. No zemlje kojima je Mađarska službeno partner dosada nisu pronašle lijek kako bi obuzdale takvo drsko ponašanje.

Povezano:

Forum u Pekingu povodom 10. obljetnice inicijative „Pojas i put“/Odaziv mršaviji od željenoga

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)