Sve je jasno/Pobjeda u Walesu Vatrenima otvara vrata raja. Izgubi li, Hrvatskoj prijeti totalna drama

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Hrvatska je i nakon teškog osječkog četvrtka ostala reprezentacija koja u skupini D kvalifikacija za Euro 2024. drži konce raspleta u svojim rukama. Pobijedi li momčad Zlatka Dalića u posljednja tri dvoboja Wales, Latviju i Armeniju, s 19 bodova će osvojiti prvo mjesto u skupini, bez obzira na rezultate drugih utakmica. I Turska može maksimalno do 19 bodova, no u toj priči takav učinak bio bi joj dovoljan samo za 2. mjesto u skupini jer je lošija od Hrvatske u međusobnim dvobojima. Ne bi se Turci žalili, i druga pozicija vodi na Euro.

Pobjeda u Cardiffu omogućila bi Vatrenima potpuno miran studeni, jer bi im još samo jedan bod nedostajao da i matematički osiguraju drugo mjesto. Poraz u Latviji i domaći bod s Armenijom, primjerice, bili bi sasvim dovoljni za vađenje vize za Euro. Mogla bi Hrvatska do Njemačke i s dva poraza u studenom u slučaju da Armenija na svojem travnjaku ne svlada Velšane. Hrvatska bi nakon pobjede u Cardiffu mogla ostati bez direktnog plasmana samo kada bi izgubila oba dvoboja u studenom, a Armenija upisala trijumfe nad Walesom i u Maksimiru.

Sve bi ta pobjeda na zapadu Velike Britanije riješila, no ni bod ne bi bio tako loš. S Walesom je u Splitu završilo 1:1, a budući da golovi u gostima više nisu kriterij, bude li u Cardiffu bez pobjednika, a Hrvatska i Wales skupinu završe s istim brojem bodova, presuđivala bi ukupna gol-razlika, koja je trenutačno uvjerljivo na strani Vatrenih (+7 u odnosu na velških -1). Bod u Cardiffu i pobjeda u Rigi nad Latvijom bili bi Hrvatskoj dovoljni za Euro, bez obzira na ishod posljednjeg kola u Zagrebu s Armenijom.

No ako Hrvatska kapitulira u Cardiffu, sve se komplicira, iako ni to ne bi moralo rezultirati kobnim raspletom. Kad bi Hrvatska potom u zadnja dva kola osvojila svih šest bodova, bez jednog od prva dva mjesta ostala bi samo u slučaju da Turska svlada Latviju, potom Wales pobijedi Armeniju u gostima pa u posljednjem kolu i Tursku kod kuće. Trojac na vrhu tada bi imao 16 bodova, s tim da bi na posebnoj tablici međusobnih ogleda Wales bio prvi, Turska druga, a Hrvatska treća. Nada u Euro bi ostala, no za njega bi se Vatreni morali boriti u teškom play-offu koji je na rasporedu u ožujku sljedeće godine. Četiri boda, od kojih barem jedan osvojen sutra protiv Walesa, Hrvatskoj praktički donose direktni plasman na njen sedmi Euro, pišu Sportske novosti.

Nedjelja je po svemu sudeći dan odluke, pobjeda Hrvatskoj otvara vrata raja, remi bi ih jako odškrinuo, dok poraz put skreće prema čistilištu iz kojeg se, u ovom slučaju, pružan jasan pogled prema nogometnom paklu…

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)