Evo kako je Hamas prevario Izrael: “Koristili su taktiku bez presedana”

Vrijeme:5 min, 54 sec

Pomno planirana kampanja obmane postigla je da Izrael bude uhvaćen nespreman kada je palestinska islamistička skupina Hamas pokrenula svoj razorni napad i omogućila je organizaciji koja koristi buldožere, motorne zmajeve i motocikle da se suprotstavi najmoćnijoj vojsci Bliskog istoka.

Subotnji napad, najgori proboj izraelske obrane otkako su arapske vojske pokrenule rat 1973. godine, uslijedio je nakon dvije godine Hamasovih priprema koje su uključivale držanje vojnih planova u tajnosti i uvjeravanje Izraela da ne želi sukob, piše Reuters.

Dok je Izrael naveden da povjeruje kako je Hamas iscrpljen ratom i obuzdan ekonomskim poticajima radnicima u Gazi, borbene grupe su stalno obučavane i uvježbavane, često naočigled, rekao je izvor blizak Hamasu. Ovaj izvor pružio je mnoge pojedinosti o napadu i pripremama. Tri izvora unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta, koji su zatražili da ne budu identificirani, također su pridonijeli ovom izvještaju.

“Obavještajna taktika bez presedana”

“Hamas je naveo Izrael da povjeruje kako nije spreman za borbu”, rekao je izvor blizak Hamasu opisujući planove za najnevjerojatniji napad od Jomkipurskog rata prije 50 godina, kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i natjerali ga da se bori za opstanak.

“Hamas je upotrijebio obavještajnu taktiku bez presedana da dovede Izrael u zabludu tijekom posljednjih mjeseci, ostavljajući u javnosti dojam kako nije voljan ući u borbu s Izraelom i istodobno se pripremajući za ovu veliku operaciju”, rekao je Reutersov izvor.

Izrael priznaje da je bio zatečen napadom tempiranim na židovski šabat i vjerski praznik. Borci Hamasa upali su u izraelske gradove, ubili 700 Izraelaca i oteli desetke njih. Izrael je nakon toga ubio više od 400 Palestinaca u svojoj odmazdi nad Gazom.

“Ovo je naš 11. rujna. Uhvatili su nas na spavanju. Iznenadili su nas i brzo napali s mnogo mjesta – i iz zraka, i s tla, i s mora”, rekao je bojnik Nir Dinar, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga. Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanonu, rekao je Reutersu da je napad pokazao kako Palestinci imaju volju postići svoje ciljeve “bez obzira na vojnu moć i sposobnosti Izraela”.

Hamas izgradio lažno izraelsko naselje

U jednom od najupečatljivijih elemenata u pripremama, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gdje je uvježbavao vojni desant i napad, rekao je izvor blizak Hamasu dodajući da postoje snimke manevara: “Izrael ih je sigurno vidio, ali su bili uvjereni da Hamas nije bio spreman ući u sukob”. Istodobno je Hamas nastojao uvjeriti Izrael da mu je više stalo do toga da radnici u Gazi, uskom području s više od dva milijuna stanovnika, imaju pristup radnim mjestima preko granice i da im nije u interesu započinjanje novog rata.

“Hamas je uspio stvoriti cijelu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela”, rekao je izvor.

Od rata s Hamasom 2021. godine, Izrael nastoji osigurati osnovnu razinu ekonomske stabilnosti u Gazi nudeći poticaje i tisuće dozvola kako bi stanovnici Gaze mogli raditi u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gdje plaće u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim poslovima mogu biti 10 puta veće od plaća u Gazi. “Vjerovali smo da će činjenica da dolaze na posao i donose novac u Gazu stvoriti određenu razinu smirenosti. Pogriješili smo”, rekao je drugi glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelski sigurnosni izvor priznaje da je Hamas prevario izraelske sigurnosne službe: “Naveli su nas da pomislimo kako žele novac. I cijelo vrijeme su vježbali dok nisu počeli nerede.”

Izrael je skrenuo fokus s Hamasa

Kao dio plana, u posljednje dvije godine Hamas se suzdržao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga islamistička naoružana skupina sa sjedištem u Gazi, poznata kao Islamski džihad, pokrenula niz raketnih napada. Suzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javne kritike nekih pristaša, ponovo s ciljem stvaranja dojma da Hamas razmišlja o ekonomiji, a ne o novom ratu, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i njegove organizacije Fatah, bilo je onih koji su se rugali Hamasu zbog šutnje. U jednoj izjavi Fataha objavljenoj u lipnju 2022. vođe Hamasa se optužuje da su pobjegli u arapske prijestolnice kako bi živjeli u luksuznim hotelima i vilama ostavljajući svoje ljude siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski sigurnosni izvor kaže da je postojalo razdoblje kada je Izrael vjerovao da je vođa pokreta u Gazi Yahya Al-Sinwar bio zaokupljen upravljanjem Gazom više nego ubijanjem Židova. U isto vrijeme, Izrael je skrenuo fokus s Hamasa i zalagao se za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Izrael se dugo ponosi svojom sposobnošću da se infiltrira i nadzire islamističke skupine. Kao posljedica toga, rekao je izvor blizak Hamasu, ključni dio plana bio je izbjeći curenje informacija. Mnogi čelnici Hamasa nisu bili svjesni planova. Iako su se uvježbavali, tisuće boraca raspoređenih u napadu nisu imale pojma o točnoj svrsi svojih vježbi.

Operacija u četiri dijela

Kad je došao dan napada, operacija je podijeljena u četiri dijela, rekao je izvor iz Hamasa opisujući različite elemente. Prvi potez bio je lansiranje 3000 raketa iz Gaze koje se poklopilo s upadima boraca koji su letjeli motornim zmajevima ili jedrilicama preko granice. Izrael je ranije rekao da je ispaljeno 2500 raketa.

Nakon što su se borci na zmajevima spustili na tlo, osigurali su teren kako bi elitna jedinica komandosa mogla napasti utvrđeni elektronički i cementni zid koji je Izrael izgradio kako bi spriječio infiltraciju. Borci su upotrijebili eksploziv kako bi probili barijere, a zatim su projurili na motociklima. Buldožeri su proširili praznine i u Izrael je ušlo više boraca na vozilima s pogonom na četiri kotača.

Jedinica komandosa napala je stožer izraelske vojske na jugu Gaze i ometala njegove komunikacije sprječavajući osoblje da zove zapovjednike ili jedni druge. Završni dio uključivao je premještanje taoca u Gazu, uglavnom u ranoj fazi napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

U jednom prikupljanju taoca, borci su oteli sudionike glazbenog festivala koji su bježali u blizini kibuca Re’im. Snimke na društvenim mrežama pokazuju desetke ljudi kako trče kroz polja i po cesti dok se čuju pucnji.

“Kako se ova zabava mogla dogoditi tako blizu Gaze?” pitao je izraelski sigurnosni izvor.

Ogroman neuspjeh obavještajnog sustava

Izraelski sigurnosni izvor rekao je da su izraelske snage na jugu u blizini Gaze bile oslabljene jer su neki vojnici preraspoređeni na Zapadnu obalu kako bi zaštitili izraelske doseljenike nakon valova nasilja između njih i palestinskih militanata.

“Hamas je to iskoristio”, rekao je izvor.

Dennis Ross, bivši bliskoistočni pregovarač koji sada radi na Washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, kaže da je Izrael bio ometen nasiljem na Zapadnoj obali, što je dovelo do nedovoljne prisutnosti na jugu: “Hamas je vjerojatno uspio iznad svojih očekivanja. Sada će se morati nositi s Izraelom koji je odlučan da ih desetkuje”.

Umirovljeni general Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua, rekao je novinarima u nedjelju da napad predstavlja “velik neuspjeh obavještajnog sustava i vojnog aparata na jugu”.

Amidror je bio predsjedavajući Vijeća za nacionalnu sigurnost od travnja 2011. do studenog 2013. godine, a sada je viši suradnik Jeruzalemskog instituta za strategiju i sigurnost. Rekao je da su neki od izraelskih saveznika rekli da je Hamas postao odgovorniji: “Glupo smo počeli vjerovati da je to istina. Dakle, pogriješili smo. Nećemo ponoviti ovu pogrešku i uništit ćemo Hamas, polako, ali sigurno.”

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)